Føler seg diskriminert av Vinmonopolet
Den tre år gamle bedriften er blant dem som trolig må legge ned dersom Vinmonopolet fortsetter sin diskriminering av innenlandske produsenter, melder Nationen.
Det er omkring 14 mindre produsenter av alkoholprodukter organisert i foreningen "Små alkoholprodusenters forening" som melder sin bekymring. Det handler om innpass hos Vinmonopolet, hvor foreningen mener de blir urettmessig behandlet.
- Det er tre måter å komme inn på polet på, sier Elisabeth Rett i Seljord Vin til Nationen. - Testsalg, anbud og historisk salg.
Når det gjelder testsalg, må en ifølge Rett melde sin interesse opptil tjue måneder fra påmelding til salg. Og da har man seks måneder å bevise sin berettigelse på. Hun mener det er for kort tid for små bedrifter med bare ett produkt.
- Når det gjelder anbud, har aldri polet selv bedt om bærvin, enda de vet at etterspørselen er økende, sier hun til Nationen.
Historisk salg handler om å komme seg fra en liste over varer som kan fås på bestilling, bestillingslista, til basisutvalget som skal finnes i alle pol.
Rett sier til Nationen at dette beregnes ut fra en soneinndeling som for mange gjør at det meste av salget ikke teller med. Det er nemlig bare fullsortimentspol som teller, og ikke totalt salg.
Tar det opp med Bjarne Haakon Hanssen
Espen Blåfjelldal, leder av Små alkoholprodusenters forening. sier at hun kommer til å ta opp problemet med statsråd Bjarne Haakon Hanssen.
- Det foreligger nemlig en instruks som sier at Vinmonopolet kan tilgodese lokale produsenter. Dette handleren ikke om alkoholpolitikk, men nærings- og distriktspolitikk, sier Kari-Lise Holmberg.