138388999_molna.jpg
Direktør i Experian, Gabor Molnar.

Flere butikker går konkurs

Publisert: 6. mars 2008 kl 10.54
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

Totalt for alle bransjer er det noen flere konkurser enn i samme periode i fjor, viser en oversikt fra analyse- og kredittopplysningsbyrået Experian.

253 norske foretak gikk konkurs i februar, 11 flere enn samme måned i fjor. Så langt i år er det registrert 527 konkurser, mot 508 i fjor.

- At flere butikker gikk konkurs i januar og februar, skyldes nok at mange ønsket å se om julehandelen kunne bidra til bedret økonomi i foretaket, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Januar og februar er svake måneder for mange butikker. Også Statistisk sentralbyrå kan melde om mindre salg av klær, sko og elektronikk på nyåret, selv om varehandelen har økt jevnt og trutt de siste årene.

Også innen industrien er det flere konkurser enn før.

Bedre i byggebransjen

Bygg- og anleggsbransjen har slitt med mange konkurser i flere år, men i januar og februar var det for første gang på lang tid en nedgang i antall konkurser. Nedgangen var på hele 12 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi vet ikke om den positive trenden vil vare for bygg og anlegg. Det er fortsatt usikkert hvordan prisene på bolig- og næringsbygg vil utvikle seg fremover. Dette vil sammen med blant annet rentenivået påvirke utviklingen av nye byggeprosjekter, sier Molnar.

Store lokale forskjeller

Konkurstallene for årets to første måneder viser store geografiske forskjeller. Selv innen samme landsdel, som de to trøndelagsfylkene, er forskjellene store. Nord-Trøndelag har en kraftig nedgang, mens det er noen flere konkurser i Sør-Trøndelag.

Østfold gjør igjen et kraftig byks oppover på konkursstatistikken, mens det er solid nedgang i Akershus. I Oslo er nedgangen på åtte prosent.

AS mest risikabelt

Aksjeselskaper gjør det dårligere enn andre typer selskaper.

- Vi ser at AS er den selskapsformen som har størst økning i tallet på konkurser. Risikoen for at et AS skal gå konkurs er også langt større enn for andre typer selskaper, sier Gabor Molnar.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener dette kan ha sammenheng med at et aksjeselskap normalt vil ha noe større andel lån enn for eksempel enkeltpersonforetak.

- De mange renteøkningene det siste året vil sannsynligvis ramme aksjeselskaper hardere enn andre i tiden fremover, mener Gabor Molnar i Experian.