Festivaler betaler ikke for seg
Kredittopplysningsbyrået Experian har undersøkt økonomien til 28 norske festivaler, alt fra rockekonserter til ulike typer kultur- og idrettsarrangementer.
- Resultatet er ikke positivt. Analysen viser en bransje som slurver med å betale regninger og som har mange betalingsanmerkninger, sier markedssjef Hanne Broen i Experian.
Experian, tidligere CreditInform, leverer blant annet risikoanalyser til bedrifter som vil ha trygghet for at de får betalt av sine kunder, for eksempel festivaler.
- Hele ni av de 28 festivalene er kategorisert som ''Ikke kredittverdig''. Det betyr at mange foretak vil vegre seg for å handle med dem. Risikoen for ikke å få betalt er rett og slett for stor, sier Hanne Broen.
Mangler styring
De undersøkte festivalene har dårligere kredittverdighet enn gjennomsnittet for norske selskaper. Markedssjefen i Experian tror at det er flere årsaker til at festivalene skiller seg negativt ut.
- Mange av dem som styrer festivalene driver nok ikke med bedriftsledelse i det daglige. Det er kanskje ildsjeler som jobber hardt for å lykkes, men som mangler økonomisk kompetanse, sier hun.
Festivaler er også løsere organisert og har høy gjennomtrekk av nøkkelpersonell.
- Det er ikke til å legge skjul på at festivaler i utgangspunktet innebærer en høyere økonomisk risiko for alle som har med dem å gjøre, sier Hanne Broen.
Bare 45 prosent av de undersøkte festivalene har fått kategorien ''god'' eller ''beste'' kredittverdighet av Experian.
Kan ramme mange
Når det gjelder faren for å gå konkurs, ligger ikke festivalene like dårlig an. Det er likevel stor utskiftning av selskapene. I årene 2005-2007 registrerte Experian at 15 festivaler forsvant, mens like mange nye kom til.
- En konkurs eller avvikling går ikke bare ut over leverandører og artister, men kan i noen tilfeller også ramme vanlige billettkjøpere. De kan faktisk risikere at de ikke får pengene sine tilbake, sier Hanne Broen.