Får ikke kreditt
For bedrifter som har levert regnskap i år, eller er nyetablerte med selskapsformene AS, ASA eller NUF, er det over 30 000 som ikke er kredittverdige. Det tilsvarer over 11 prosent.
- I tillegg er det 13,1 prosent av bedriftene som ikke får kreditt med mindre de har sikkerhet. I alt er det altså 24,5 prosent av norske bedrifter med regnskapsplikt som overhodet ikke får kreditt, eller har store problemer med å få det. Det vil jeg si er et alvorlig faresignal, sier direktør Gabor Molnar i analyseselskapet Experian.
For andre selskapsformer, som enkeltpersonforetak, er 45 000 foretak ikke kredittverdige, det vil si 8,5 prosent.
Omfattende analyse
Analysen Experian har gjennomført av alle landets drøyt 783 000 bedrifter er mer omfattende enn tidligere.
- Takket være et nytt analyseverktøy, Commercial Delphi, kan vi analysere økonomien i norske bedrifter bedre enn før, sier Molnar.
Analyseprogrammet gir en totalvurdering av en bedrifts kredittverdighet og hvor stor risikoen er for å handle med bedriften.
- Mange faktorer spiller inn i en slik analyse for at den skal gi et riktig bilde av økonomien i norske bedrifter. Og totalbildet er ikke bra, sier Molnar.
Mange sliter
I kredittvurderingen til Experian plasseres bedriftene i åtte ulike kategorier, fra rødt til grønt.
- Den aller beste scoren, ''absolutt beste kredittverdighet'', med svært lav risiko, er det bare rundt én prosent av bedriftene som oppnår.
Rundt hver tredje bedrift oppnår ''beste kredittverdighet'', som innebærer at det er lav risiko å handle med bedriften.
- Med finanskrisen som vi nå er inne i og den store økningen i antall konkurser, blir det enda viktigere enn før å kredittvurdere sine kunder, sier direktør Gabor Molnar i kredittopplysningsbyrået Experian.