E-bokklubb
Hos Tanum i Karl Johansgt i Oslo er salget av de første e-bøkene og lesebrettene i gang.
- Vi har kanskje solgt 20 lesebrett, sier daglig leder Borghild Nelson. Bokhandelen regner med at salget vil gå parallelt med boksalget fremover, som salg av lydbøker gjør.
Det finnes i øyeblikket flere lesebrett å velge i. Enkelte bokhandlere selger dem, og de finnes hos dataforhandlere.
- Vi får stadig henvendelser om lesebrett, og vi har solgt dem i noen måneder, sier butikkmedarbeider Haakon Jensen i Digital Impuls i Oslo. Han viser fram en hel rad med lesebrett. De har forskjellig kapasitet og kan laste ned flere hundre boktitler. De veier ikke stort mer enn omslaget på en vanlig bok.
- Dette er første generasjon lesebrett, her regner vi med at det vil komme stadig noe nytt. Blant annet må vi regne med at det kommer farger, slik at det ser enda mer ut som en bok, sier Jensen.
Lesebrettene varierer i pris fra rundt 2500 kroner og opp til mange tusen, avhengig av styrke og tjenester. Noen av dem har for eksempel muligheter til høytlesning som en lydbok, dersom du ikke vil lese selv.
E-bokhandel
Flere nettbokhandlere har begynt å selge e-bøker. Digitalbok.no. er Norges første heldigitale bokhandel. På kort tid har det bygget opp et utvalg på mellom 30 og 40 000 utenlandske titler.
Digitalbok.no satser også stort på å kunne gi et norsk e-boktilbud.
- Vi har gjort avtaler med rundt ti norske forlag, og har allerede 200 norske titler inne. Vi regner med å kunne tilby alle titlene fra bokdatasentralen når de er klare, sier markedssjef Thomas Schreiner.
- Vi er fornøyd med interessen så langt, selv om vi ikke har gjort noe for å markedsføre oss foreløpig, sier han. Nå skal det satses, med laseringen av en slags e-bokklubb.
Selskapet skal tilby det de kaller tilgangspakker, som betyr at du får et lesebrett pluss to fritt valgte e-bøker hver måned for 349 kroner i måneden.
- Da trenger ikke leseren bruke så mye penger på et lesebrett, samtidig som man hele tiden får nye bøker å velge i, sier han.
Deres mål er å bli en stor nordisk aktør i dette foreløpig svært nye markedet. Nettbokhandelen er bygget opp av Horten-selskapet Elittera, som startet med å ta imot manus til tilrettelegging for e-boklesing. Elittera har avtaler med flere forlag, som sender manus dit til tilrettelegging for e-bokformatet.
Selskapet har også vurdert muligheten for å bruke e-bøker i undervisningssammenheng.
- Her er det klart mye penger å spare, både for samfunnet og for den enkelte elev. Det er jo fullt mulig å samle et års pensum i et lesebrett, sier Schreiner.