Grønne krav til næringslivet

Publisert: 15. juni 2004 kl 11.45
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Kommunen kommer nemlig til å skjerpe inn miljøkravene ved alle anskaffelser, og vil prioritere leverandører som har en grønn profil. Med eksterne innkjøp på rundt åtte milliarder kroner i året (2003-tall) er Oslo kommune en viktig kunde for det private næringslivet.

Kommunen har lenge hatt som mål å gjøre innkjøpene mer miljøeffektive, men har ikke hatt den nødvendige kompetansen som skal til for å sette miljøkravene ut i livet. Sertifisering, kurs og opplæring skal sørge for at denne kompetansen heves.

Miljøvernleder Guttorm Grundt i Oslo kommune håper næringslivet vil hoppe ned fra gjerdet, og være med på å gjøre Oslo til en grønnere by.

- Vi har lenge oppfordret bedriftene til å bli mer miljøvennlige, men har blitt møtt med spørsmål av typen "hva har vi igjen for det". Nå må næringslivet levere. Bedriftene blir nødt til å tenke miljø dersom de skal være med i konkurransen. De kan enten bli med på den grønne bølgen, eller risikere forlis, sier han.

Grundt mener bedriftene også kan spare penger gjennom å legge om til en mer miljøvennlig drift.

- Ikke bare reduserer man ressursforbruket; man får også et bedre arbeidsmiljø, sier han.

Påstanden underbygges av dokumentasjon fra GRIP - stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk. World Business Council for Sustainable Development har også påpekt at de mest bærekraftige bedriftene også er de mest lønnsomme.

Saken fortsetter under annonsen