Grimstad-suksess i Kina

Publisert: 11. oktober 2005 kl 17.37
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Mandalitten Terje Magnussen fikk en ide i 1996 om hvordan man kan bore på store havdyp uten spesialkonstruerte dypvannsrigger. I stedet kan man bruke borerigger som normalt bare anvendes på grunt vann. Det gir betydelige kostnadsreduksjoner. Samtidig blir langt flere rigger tilgjengelig for dypvannsoperasjoner. Enkeltpersoner og selskaper på Sørlandet trodde på ideen, blant annet Grimstad-rederiene O.T. Tønnevold og Andreas K. L. Ugland, som investerte i å utvikle teknologien gjennom selskapet Atlantis Deepwater Technology Holding AS (ADTH), som har tilholdssted i Grimstad.

Nå kan avisen Fædrelandsvennen fortelle at et datterselskap av det kinesiske statsoljeselskapet har bestemt seg for å ta i bruk teknologien i sine dypvannsaktiviteter, både i Kinahavet og i resten av Sørøst-Asia. Selskapets leder, Pål Norheim, ser på dette som det endelige gjennombruddet for teknologien.

- Teknologien går enkelt sagt ut på at en ståltank, delvis fylt med luft, blir forankret om lag 200 til 300 meter under havoverflaten. På dette havdypet danner den en kunstig havbunn, der alt utstyr som er nødvendig for boreoperasjonen kan plasseres. Fra denne posisjonen kan man foreta boreoperasjonen som om den foregikk på grunt vann, og uavhengig av det virkelige havdyp på stedet. Ståltanken er forankret til en forlengelse av det første fôringsrøret som brukes i brønnen. Teknologien er patentert for bruk på de fleste dypvannsområder i hele verden.

Saken fortsetter under annonsen