Gode penger i byggevarer

Publisert: 23. april 2003 kl 12.35
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Byggekonsernet Mestergruppen noterer rekordgode tall takket være økt varestrøm. Selskapet økte resultatet før skatt med 30 prosent til 17,4 millioner kroner, mens omsetningen økte med ti prosent til 1,1 milliarder kroner. Dette skjedde samtidig som det ble foretatt goodwillavskrivninger på 3,7 millioner kroner. Disse var i stor knyttet til kjedeutviklingen.

Overskuddet ville blitt mer hadde vi ikke foretatt så store avskrivninger i løpet av fjordåret, sier adm. direktør Johnny R. Kristiansen i Mestergruppen.

Avskrivingen lå på 3,1 millioner mer enn året før og inkluderer blant annet en goodwill som ble ervervet i sammenheng med at Mestergruppen kjøpte Systemhus, ifølge Kristiansen.

Mestergruppen er en paraplyorganisasjon for selskaper som byggevarehandelen Byggeriet, husfabrikantene Mesterhus og Systemhus, byggevaregrossisten Mesterkjøp og konsulentfirmaet Unikus.

De største aksjonærene er Øvre Romerike Eiendom, Aasen Bygg, Knut Bye, Harstadbygg og Care Holding.

Men det er ikke i kjedevirksomheten at konsernet tjener sine penger. Tall fra Mestergruppen forteller at salget av boliger i tredje og fjerde kvartal falt med henholdsvis 7,5 og 5,1 prosent i forhold til samme periode i 2001. Og de forventer ikke at utviklingen skal snu.

- Det er i datterselskapene våre, og ikke minst i Mesterkjøp, vi tjener våre penger. Vi har økt byggevarestrømmen, og der henter vi inn mye av overskuddet vårt, sier Kristiansen.

Saken fortsetter under annonsen

I 2002 omsatte Mesterkjøp for 660 millioner og fikk et overskudd på 10 millioner kroner, mens selskaper som Byggeriet, Mesterhus og Systemhus ikke tjente penger.

- Vi tjener på varestrømmen, med distribusjon direkte fra leverandører til byggeplasser og byggevarelagre, sier han.

Året har startet veldig bra, men Mestegruppen budsjetterer med et flatt marked.

-Vi tror faktisk at markedet kommer til å falle noe. Slik vi ser det gjør nok den vanskelige sitasjonen at folk blir mindre interessert i å investere mye i boliger.

- Betyr det at dere har budsjettert med en nedgang i 2003?

- Nei, vi skal opp i forhold til det vi har levert hittil. Vi skal ta større markedsandeler, og en må huske at vi også leverer byggevarer til fire nye huskjeder, blant annet Norgeshus og Idéhus. Dette kom sent i gang i 2002, men vil øke i 2003, avslutter Kristiansen.

Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen

MESTERGRUPPEN
2002-tall i tusen
Driftsinntekter1.102.363
Driftsresultat19.737
Resultat før skatt17.387