Går i protest
Jan Erik Korssjøen, som har ledet bedriftsforsamlingen siden 2001, trekker seg også fra vervet som leder av nominasjonskomiteen i selskapet. Korssjøen gir seg etter generalforsamlingen 16. mai.
– Årsaken til min fratredelse er at jeg er uenig med den største aksjonæren i bakgrunnen for, tidspunktet og gjennomføring av prosessen som ledet til at styrelederen fratrådte, sier Korssjøen.
Og den største aksjonærene er altså staten, ved næringsminister Giske.
– Jeg tar dette til etterretning, sier Giske til Aftenposten når han får høre om Korssjøens avgjørelse.
– Med det nære forholdet som har vært mellom valgkomiteens leder og styreformannen, også privat, synes jeg at dette er ryddig.
Uenige om TV 2-salg
Harald Norvik varslet tidligere denne uken at han går av som styreleder i Telenor på grunn av manglende tillit fra statsråden. Ifølge Giske var det en helhetsvurdering som ligger til grunn for at Norvik måtte gå, men mange peker på uenigheten rundt salget av TV 2 i vinter.
– Håndteringen av TV 2-salget i januar er en del av bildet. Men vi går ikke inn i detaljer i offentligheten på denne type evalueringer, sa Giske onsdag kveld.
Telenor eier 48,2 prosent av A-pressen, som i vinter solgte sin halvdel av TV 2 til danske Egmont, som dermed ble eneeier i den norske TV-kanalen. Giske var imot salget, og Norvik gikk i etterkant ut og kritiserte Giske for å ha forsøkt å påvirke Telenor-styret i den saken
Fagforening: – Stans heksejakten
Konserntillitsvalgt Bjørn-Andre Anderssen frykter at konsernsjef Jon Fredrik Baksaas kan bli den neste som må gå. EL og IT Forbundets leder Hans Felix mener Baksaas bør gå, mens Terje Lien Aasland (Ap), som leder Stortingets næringskomité, sier generalforsamlingen «bør vurdere Baksaas' rolle».
Det er særlig de store tapene selskapet har hatt i India som gjør at flere stiller spørsmål ved konsernsjefens fremtid.
– Vi synes det er svært uheldig om konsernsjef Jon Fredrik Baksaas må forlate Telenor. Han har vår fulle tillit, sier Anderssen, og er oppgitt over det han oppfatter som en heksejakt på Telenor-toppene.
Anderssen understreker at fagforeningen Negotia mener «Telenor-ledelsen har gjort og fortsatt gjør en god jobb med å fortsette India-satsingen til beste for selskapet og dets ansatte».
Store tap i India
Det har vært mye støy rundt Telenors satsing i India i det siste. Selskapet tok nylig et tap på 3,9 milliarder kroner da det skrev ned verdiene det indiske datterselskapet Uninor til null. Tidligere i år tok selskapet et tap på 4,2 milliarder knyttet til den sammen investeringen.
En indisk høyesterettsdom fratok Uninor en rekke mobillisenser i landet, og Telenor mener det ikke vil være mulig å være med i neste tildelingsrunde, slik denne er skissert av indiske telekommyndigheter. (©NTB)