Forskningsjef Geir Linløkken i Investtech. Foto: Investtech

Går børsen på trynet?

Publisert: 30. oktober 2007 kl 09.05
Oppdatert: 8. september 2009 kl 13.44

Økonomisk Rapport arrangerer aksjekonkurransen Børsspeilet, der seks eksperter konkurrerer om å gjøre de beste porteføljevalgene i løpet av et år.

Annen hver tirsdag presenterer ekspertene sine nye porteføljer her på økonomiskrapport.no, og dette er en slik tirsdag. I den forbindelse kommer også ekspertene med sin Børsspeilet-kommentar, der to av deltagerne kommenterer hver runde.

Denne gangen er det Stig Tønder fra Delphi Fondene og Geir Linløkken fra Investtech som deler sine syn på markedet.

Dette tenker Tønder:

Det er for tiden selskapenes rapporteringen for tredje kvartal som tar mesteparten av fokuset i markedet. Resultatene har så langt vært blandet, noe som har skapt betydelige svingninger i aksjemarkedet, da "alt" har vært negativt de dagene noen av de store selskapene har kommet med dårlige tall, og tilsvarende har "alt" vært bra i økonomien og aksjemarkedet de dagene hvor noen av de store selskapene har rapportert sterke tall og/eller utsikter.

Disse raske stemningsskiftene skaper store svingninger og usikkerhet i markedet, men selv om enkelte selskaper har skuffet, så ser den global veksten fortsatt robust ut, noe som legger forholdene til rette for fortsatt høy inntjening i en de fleste bransjer. Den kraftige veksten i blant annet Kina er for tiden en viktig drivkraft i verdensøkonomien som veier opp for mye av avmatningen i USA, på tross av at USAs økonomi er svært mye større enn den kinesiske.

Inntil vi ser en betydelig svekket inntjeningstrend på global basis, så vil vi opprettholde vårt positive syn på aksjemarkedet.

Saken fortsetter under annonsen

Oljeprisens sterke utvikling er i tillegg en ekstra vitamininnsprøytning for Oslo Børs. Samtidig utligner det kraftige fallet i amerikanske dollar mye av den negative effekten prisøkningen gir for mange av importørlandene (ikke USA).

Linløkken ser følgende for de neste 1-6 månedene:

I takt med økende oljepris har optimismen kommet tilbake på Oslo Børs. Hovedindeksen ligger i stigende trender både på kort og lang sikt og videre oppgang innenfor disse indikeres. Etter en oppgang på over 6% sist uke ligger indeksen nå bare to prosent under all time high ved 524 poeng. Det er motstand på dette nivået, mens det er kortsiktig støtte ved ca 500 og 485 poeng og mer langsiktig støtte ved 472 og 430 poeng.

Hausseindeksene, som måler andelen av aksjene som har gitt kjøpssignal, har vendt opp. Dette bekrefter at flere og flere av markedsaktørene har blitt positive til børsen. Hausseindeksene var imidlertid nede på relativt lave nivåer tidligere i høst, og har foreløpig ikke krabbet høyere enn til ca 50%. Det er dermed en fin blanding av pessimistiske og optimistiske investorer, men fortsatt rom for at flere blir optimister, og dermed drar kursene videre opp.

Innsiderne er lite aktive for tiden grunnet mange kvartalsrapporteringen. De som handler er imidlertid stort sett positive. Sist måned har det bare vært 61 handler hvorav 49 kjøp, noe som tilsvarer en kjøpsandel på 80%. Innsiderne synes dermed fortsatt å tro på videre oppgang i egne selskaper.

Årstidsmessig er november statistisk sett en nøytral måned på Oslo Børs, men desember og månedene helt fram til og med mai er positive med en samlet oppgang på ca 16%.

Vi er positive til Oslo Børs på 1-6 måneders sikt, men ser ikke bort fra at motstanden ved 524-nivået kan stoppe videre oppgang.