Fusjoner gir ikke opptur

Publisert: 25. juli 2002 kl 11.18
Oppdatert: 24. januar 2008 kl 10.30

Så mange fusjoner og oppkjøp som preger dagsordenen i Norge og ellers i verden, skulle vel nærmest være hevet over enhver tvil at dette er positivt. For bedriftens inntjening og for eierne i form av høyere aksjekurs. Men slik har det ikke vært historisk, og slik er det heller ikke nå. Dersom vi med «nå» mener perioden 1997-1999.

Det store konsulentforetaket KPMG har undersøkt 118 av de 700 største fusjonene i denne perioden. Og den viser at bare 30 prosent av alle oppkjøp og sammenslåinger blir til fremgang for bedrift og eiere. Trøsten er naturligvis at tallet er en klar forbedring fra den forrige undersøkelsen, som konkluderte med en bedring i bare 17 prosent av bedriftene.

For 31 prosent av sammenslåingene er det faktisk snakk om en direkte negativ utvikling, men også det er en forbedring fra den forrige perioden, der andelen var så avskrekkende som 53 prosent.

Hvorfor kjøper så bedriftsleder mer hele tiden? Se det svarer ikke undersøkelsen på, men det er vel symptomatisk at hele 75 prosent av toppsjefene anslår at deres sammenslåinger har vært vellykkede!!!

Saken fortsetter under annonsen