Fripolisen dumper ned i posten

Publisert: 29. mai 2006 kl 20.11
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00
- Vær kritisk, kontroller avkastningen og undersøk at alle fripolisene dine er med i oversikten, oppfordrer administrerende direktør Mikkel Berg i fripoliseselskapet Silver.

Fripolise er en opptjent pensjonsrettighet fra et avsluttet arbeidsforhold i en privat bedrift. Omkring 700.000 fripoliser verdt mer enn 70 milliarder kroner utgjør pensjons-Norges arvesølv. Få kunder vet om de har en fripolise, og de aner lite om hva den er verdt. De aller fleste med fripoliser opplever dessuten at det er vanskelig å forstå innholdet i utskriften, og undersøkelser viser blant annet at hele to av tre fripoliseeiere sliter med å finne ut av hvilken avkastning de har fått ved å lese utskriften.

I tillegg til å sjekke om antall fripoliser stemmer, bør fripoliseeierne også sjekke hvilken avkastning de har fått på pensjonssparingen sin de siste årene. Alle fripoliseforvalterne plikter å utbetale et minimum i årlig avkastning, men har god anledning til å utbetale mer dersom effektiv og god forvaltning gir høyere avkastning.
Saken fortsetter under annonsen


- 2005 var et usedvanlig godt børsår, likevel vil mange fripoliseeiere oppleve at avkastningen er like lav som den alltid har vært, sier Berg.

Han oppfordrer derfor alle fripoliseeiere til å sjekke avkastningstallene grundig. Silver mener historiske tall viser at avkastningen på fripoliser de siste 15 årene ikke har klart å holde tritt med tradisjonell banksparing. Mange fripoliser har hatt så dårlig avkastning at de heller ikke har klart å holde følge med prisstigningen og lønnsveksten i markedet. Det betyr at pensjonen din reelt sett har blitt mindre verdt.
Saken fortsetter under annonsen

- Mellom 2000 og 3000 kroner mindre i pensjon hver eneste måned er resultatet dersom din 10 til 15 år gamle fripolise kun får tilført den garanterte avkastningen, som i dag utgjør fire prosent, sier Berg.