Fremmer Norge

Publisert: 19. januar 2004 kl 15.11
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Lettere tilgang og økt rasjonalisering er stikkordene for det nye Innovasjon Norge, som fra 1. januar 2004 tok over virksomheten til de fire organisasjonene Norges Eksportråd, Norges Turistråd, Statens nærings- og distriktutviklingsfond (SND) og Statens veiledningskontor for oppfinnere (SVO).

- Innovasjon Norge vil være med å bygge fremtidens næringsliv. Målsetningen er å bygge et sømløst samarbeid mellom de fire organisasjonene. Min viktigste oppgave er å bygge en felles kultur for Innovasjon Norge, sier administrerende direktør Gunn Ovesen.

Ovesen kommer fra SND hvor hun har vært administrerende direktør siden februar 2002. Allerede før hun takket ja til jobben i SND hadde Ovesen fått beskjed om at hun i løpet av det første året skulle nedbemanne organisasjonen med 20 prosent. Hun har med andre ord god erfaring med omorganisering.

- Alle tror at ting var bedre før. Alt var bedre sommeren 1972 da jeg var ung og vakker og alle ville ha meg. Nå er jeg blitt en "halvgammel kjerring", men nå vet jeg også mer og er et bedre menneske, smiler Ovesen, som tror omorganiseringene skal gå bra.

Innovasjon Norges skal ha tre satsningsområder: Entreprenørskap, små- og mellomstore bedrifter med internasjonale ambisjoner, og reiseliv. Innovasjon Norge vil tilby tjenester som rådgivning, markedsføring og profilering, kompetanse- og produktutvikling, men råder også over finansielle virkemidler som lån og tilskudd.

Det er foreløpig ingen planer om å slanke Innovasjon Norge, som ved sammenslåingen hadde rundt 740 årsverk.

- De to viktigste grunnene til at vi ville opprette Innovasjon Norge var først og fremst at vi ville at kunden, altså den næringsdrivende, bare skulle ha én dør og forholde seg til. Den andre grunnen var at vi ønsket en rasjonalisering. Mange av organisasjonene hadde dobbeltfunksjoner, sier nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen (h) til Økonomisk Rapport.

Saken fortsetter under annonsen

Sammenslåingen av organisasjonene skal ikke bety en faktureringsøkning, men tjenestene kommer ikke til å koste mindre i fremtiden. Innovasjon Norge har ikke fått flere midler enn de fire individuelle organisasjonene hadde til sammen, altså rundt fire milliarder kroner.