tawakul_karman_.jpg

Fredsprisvinner vil komme til Oslo

Publisert: 11. oktober 2011 kl 09.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

– Ja, jeg ønsker å komme til Oslo. Og jeg vil prøve å klare det – men det vil også avhenge av situasjonen her i Jemen, sier Karman til ukemagasinet Ny Tid.

Fredag offentliggjorde Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland at Karman er en av årets tre fredsprisvinnere – sammen med Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf og den liberiske aktivisten Leymah Gbowee.

De tre får prisen for deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid.

Etter fredagens offentliggjøring har det vært flere sammenstøt i Jemen.

Søndag ble rundt 40 personer skadd da regimetilhengere angrep noen av de tusenvis av menneskene som feiret prisen til Karman i Jemens nest største by, Taiz. Selv oppholder 32-åringen seg et trygt sted i Jemens hovedstad, Sanaa.

Journalisten Karman har siden 2007 holdt ukentlige protester mot president Ali Abdullah Saleh, som har holdt på makten i 33 år. De siste månedene har hun ledet protestene mot regimet fra en teltleir i sentrum av hovedstaden Sanaa, skriver magasinet. Karman har vært en frontfigur for revolusjonen i Jemen siden den startet i vinter.

Etter fredagens offentliggjøring føler Karman seg sikrere nå på grunn av den økte oppmerksomheten.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg er i praksis mer beskyttet nå etter Nobelkomiteens offentliggjøring, helt klart, sier fredsprisvinner Karman til magasinet.

Utdelingen av Nobels fredspris skjer i Oslo 10. desember. (©NTB)