Fra olje til kull i Nordsjøen

Publisert: 24. oktober 2005 kl 23.23
Oppdatert: 23. september 2009 kl 14.10

De tykke kullagene under Nordsjøen og de andre delene av norsk kontinentalsokkel har stort sett blitt ignorert. Det er ikke der man finner olje og gass. Ifølge magasinet Geo viser beregninger Statoil har gjort at det dreier seg om minst 3000 millarder tonn kull. Til sammenligning utgjør verdens utvinnbare kullressurser på land rundt 900 milliarder tonn. I tillegg overgår energimengden i kullet på sokkelen det vi kan regne med å få ut av oljen og gassen vår.

Der er ikke åpenbart hvordan man skal kunne utvinne denne energien. Dette ville Statoil Ny Energi gjøre noe med. Energirådgiver Olav Kårstad forteller til Geo at de i sommer hadde et studieprosjekt som har gitt noen svar. En mulighet er å omdanne kullet til gass ved en forbrenningsprosess. Man borer to brønner ned i kullet. I den ene injiserer man oksygen og vanndamp. I den andre tapper man ut de gasser forbrenningen produserer. Det har vært gjort noen lovende forsøk i EU, men det gjenstår mange utfordringer før man er i nærheten av å kunne produsere gass og dermed energi i Nordsjøen på denne måten. Blant annet vet man ikke hva man skal gjøre med all CO2-en som vil komme opp sammen med den andre gassen.

Men Kårstad er optimist.

- Det er ikke lenge siden man ikke hadde teknologi til å utnytte oljen i Trollfeltet, sier han til Geo. - Kanskje offshore kull om noen tiår vil bli for Norge det oljesand er for Canada og tungolje er for Venezuela?

Så det blir kanskje avkastningen til det norske kullfondet man vil diskutere i fremtiden. For ikke å snakke om pengebingen til de som knekker denne gullnøtten.

Saken fortsetter under annonsen