Fra Austin til Oslo

Publisert: 3. juni 2003 kl 14.33
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det multinasjonale oljeteknologiselskapet Schlumberger trapper ned virksomheten i oljebyen Austin i Texas i USA, samtidig som det satser mer enn noensinne i Norge.

Schlumberger var et av de første internasjonale offshoreteknologiselskapene som etablerte seg i Austin. Nå selger det unna kontorer og overfører et par hundre ansatte til andre deler av verden.

I Norge har selskapet ekspandert kraftig siden det etablerte seg for 35 år siden. Nå teller det rekordmange 1900 ansatte, fordelt på avdelinger i Oslo-området, Stavanger, Bergen og Kristiansund. Selskapet investerer mer enn 360 millioner kroner årlig i ny teknologi knyttet til oljesektoren, teknologi som blant annet utvikles ved virksomheten i Asker utenfor Oslo.

Fremtidig vekst skjer imidlertid ikke innen seismikk - der er det fortsatt ordresvikt - men innen IKT-delen av selskapet. Schlumberger har i flere år rekruttert informatikkstudenter fra norske universiteter, selskapet spisser nå tjenestene sine særlig mot IKT-tjenester til energisektoren.

- Dette er et område der vi har stor tro på vekst fremover, sier administrerende direktør for Schlumbergers Skandianivia-del, Kjell Erik Østdahl. Ifølge Østdahl har Norge svært kompetent arbeidskraft innen dette området. Til tross for at den er dyrere enn ved asiatiske universiteter, ligger lønnsnivået et stykke under nivået i USA.

- Minst 600 av våre norske ansatte er knyttet til forskning og utvikling av nye produkter. Det betyr jo at vi ser Norge som interessant i forskningsmessig sammenheng, sier han.

I løpet av det nærmeste året skal det opprinnelig franske selskapet samkjøre virksomhetene i Norge i større grad. I øyeblikket har det store avdelinger fire steder i Oslo-området. Disse skal nå samlokaliseres og et par av lokalene skal avvikles. Det er klart at avdelingen i Asker skal bestå, men hva som skjer med de øvrige er ikke vedtatt.

Saken fortsetter under annonsen