Fortsatt stigende oljepris?

Publisert: 9. juni 2008 kl 13.15
Oppdatert: 11. juni 2008 kl 10.17

I forbindelse med Økonomisk Rapports aksjekonkurranse Børsspeilet, uttaler våre eksperter seg om markedet nå og fremover.

Denne runden er det analysesjef i Orion, Stig Myrseth og aksjemegler i Sparebanken Nord-Norge Rolf-Otto Hansen som gir sin kommentar på markedet akkurat nå.

Dette mener Myrseth:

Forrige uke

Oljeprisen stjal overskriftene i forrige uke med et løft på 9-11 dollar langs hele priskurven, og dermed ble rekordene flyttet ytterligere oppover. På de utenlandske børsene skapte dette frykt for stagnasjon og inflasjon, noe som sendte de brede indeksene ned 2-4 prosent. Oslo Børs falt 1,0 prosent, men ha i mente at storparten av oppgangen i oljeprisen kom etter norsk stengetid på fredag. Gull og matvarer som ris og hvete fikk seg en rekyl opp, mens tendensen var nøytral i industrimetaller. Det var liten netto bevegelse i lange statsrenter og kredittspreader, mens dollaren svekket seg mot euro og til dels yen. Kronen var lite endret mot euro.

Forretningsklima

Saken fortsetter under annonsen

Det fortsatte styrken i oljeprisen tilkjennegir at faren for finansiell og økonomisk ustabilitet er økende. Oljeprissjokket vil legge ytterligere press på allerede hardt pressete amerikanske forbrukere samtidig som inflasjonsproblemene i utviklingsland som Kina vil forsterkes.

Det kritiske spørsmålet er om himmelfarten fortsetter i oljemarkedet. Videreføres oppgangen, vil faren for en synkronisert resesjon i USA, Europa og Japan øke betydelig. På den annen side trenger neppe oljeprisen å falle vesentlig for at verdensøkonomien skal fortsette ekspansjonen. Det holder at den stabiliserer seg. Årsaken er at den underliggende vekstevnen synes god, spesielt i fremvoksende økonomier. Produktivitetsutviklingen er imponerende, både i rike og fattige land, samtidig som det er få tegn til en lønns- og prisspiral lik den på 70-tallet.

Aksjemarkeder

De toneangivende utenlandske børsene er fanget i kryssilden mellom frykt for resesjon på den ene siden og lave renter og lite krevende inntjeningsmultipler på den annen. Dette har resultert i et volatilt, men retningsløst marked de siste månedene.

Forverrer oljeprissituasjonen seg slik at Vesten presses inn i en synkronisert resesjon, er det duket for en test og kanskje brudd av bunnene fra januar. Selv med en resesjon, tviler vi på at fallhøyden er all verdens grunnet den allerede lave vurderingen og et forholdsvis sunt næringsliv.

Vårt kjernescenario er imidlertid at oljeprisen er nær en topp og snart vil flate ut. I så fall vil den neste signifikante bevegelsen bli på oppsiden i aksjemarkedet. Generelt har verdensøkonomien vist god vekstevne og overrasket på oppsiden de siste månedene. Flater oljeprisen ut, venter vi at konjunkturbildet bedres nok utover året til at de globale aksjemarkedene kan gjenoppta opptrenden.

Vi heller også mot et positivt syn på vår hjemlige oljesmurte børs. Oslo Børs trenger ikke en videre oppgang i oljeprisen for å stige. Det holder at oljeprisen holder seg høy. Dette tilkjennegis blant annet av en forward P/E rundt 7 i StatoilHydro om dagens priskurve i oljemarkedet legges til grunn.

Saken fortsetter under annonsen

Hovedrisikoen er at oppgangen i oljeprisen er en boble. Får vi et skarpt oljefall, vil hovedindeksen rammes, mens samtidig vil utenlandske børser stige, og dette vil dra med seg det store flertallet av ikke-oljerelaterte aksjer. Selv om flere eksperter som George Soros frykter et oljepriskrakk, er ikke vi like overbevist. I det korte perspektivet kan både orkansesongen i Mexico-golfen og politisk usikkerhet i Midtøsten bidra til å holde nervene i høyspenn i oljemarkedet.

Dette mener Hansen:

Utviklingen på verdens aksjemarkeder påvirkes av:

  • oljeprisen
  • makroen i USA


Oljeprisen fortsetter å sette nye rekorder og er i skrivende stund rett under 140 dollar pr. fat. Spådommer om at oljeprisen kan bli over 150 dollar (eller mer) på kort sikt kombinert med uavklarte situasjoner i Midt-østen og Nigeria for å nevne noen steder, er negative for utviklingen i verdensøkonomien. Inflasjonsfrykten er et stikkord her.

De siste makrotall fra USA som viste at arbeidsledigheten steg fra 5, 00 til 5,5 prosent, er et klart signal om at amerikansk økonomi er i resesjon og er også en av de viktigste parametrene på at nedgangen i amerikansk økonomi er reell. Dette skal igjen føre til lavere inntjening i bedriftene - og lavere aksjekurser.

Saken fortsetter under annonsen

Den videre utvikling i verdens aksjemarkeder vil etter min mening være avhengig av hvordan oljeprisen utvikler seg samt hva de mange makrotall fra USA sier om utviklingen i amerikansk økonomi. Dårlige tall tolkes at amerikansk økonomi er i resesjon mens gode tall kan tolkes dit hen at USA ikke er i resesjon.

Time will show, men usikkerheten vil fortsatt prege aksjemarkedene en tid fremover.

Følg børsen her.