Fortsatt sterk Kina-vekst

Publisert: 31. mars 2004 kl 16.03
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er ingen mangel på utfordringer i Kina, både for lokale myndigheter og utenlandske investorer. Men økonomien vil fortsette å vokse kraftig de neste par årene og by på enormt mange muligheter for norske selskaper.

Det var konklusjonen på Business i Kina 2004, et seminar arrangert i mars av Innovasjon Norge og Økonomisk Rapport.

- Det er satt i gang en dynamisk prosess som sannsynligvis vil bringe Kina langt frem, sa sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Kinas økonomi hjelpes av en rekke faktorer, blant annet en oppgang i verdensøkonomien, en svak dollar og fortsatt sterk vekst i utenlandske investeringer. Nokia, for eksempel, skal visstnok være Beijings største skatteyter, ifølge Bruce.

Men han advarte også mot overoppheting i økonomien, et svakt finansvesen preget av mange dårlige lån, store ineffektive statsbedrifter, store sosiale skiller og en mulig handelskrig med USA.

- Det er ikke hvor mye økonomien vokser som er interessant. Det er hvordan, sa Bruce.

Harald Nævdal, som er regionleder for Kina og Sør-Korea for Innovasjon Norge, er enig.

Saken fortsetter under annonsen

- Kinesiske myndigheter kjører kinesisk økonomi som Petter Solberg kjører bil - veldig hardt og veldig nær kanten, sa han.

Han advarte også mot å tro at Kinas WTO-medlemskap automatisk skulle garantere forbedrede rammevilkår på alle plan. Fortsatt var ikke WTO-avtalen helt implementert, sa han. Men samtidig var det ingen tvil om at WTO-prosessen har gått bedre enn mange opprinnelig hadde forventet, ifølge Nævdal.

Sist, men ikke minst, er det viktig å erkjenne at Kina ikke er et identisk marked.

- Kina er et land like ulik som Europa fra Kirkenes til Istanbul. Man må ikke betrakte Kina som ett marked, sa han.

Det finnes mange alternativ til businessbyen Shanghai - for eksempel Qidong-provisen, for eksempel.

- Det åpne Kina ønsker deg velkommen, erklærte Shen Zhenxin, leder for Kommunistpartiet i Qidong-provinsen. Han ønsker spesielt norske selskaper som kan levere deler til skipsverftene i området.

- Vi tilbyr lave lønninger og høy kvalitet på arbeidskraften, sa han.

Saken fortsetter under annonsen