Forsker: – Baksaas-opsjoner startet lønnsfesten
Fra 1997 til 2009 hadde lederne for norske storbedrifter en lønnsvekst på om lag 121 prosent, skriver Dagsavisen. Tallene er hentet fra Teknisk beregningsutvalg.
– Bruken av variable lønningssystemer, der man får individuelt tilpasset lønn, eksploderte først på 2000-tallet her i Norge. Det er lett å tenke seg at opsjonene Baksaas fikk i 2002, markerer starten på en ny trend i de store statlige selskapene, sier Bragelien til avisen.
Telenor ønsker ikke å kommentere saken, men pressetalsmann Dag Melgaard sier på generelt grunnlag at konsernsjefens lønn og godtgjørelser ligger innenfor de retningslinjer staten har gitt.
Bragelien mener at det faktum at ledere i større grad enn tidligere hentes fra det private til de statlig eide selskapene, kan være med på å drive lønningene opp.
Topplederlønningene vokste ifølge VG nylig med 18 prosent i gjennomsnitt i de statseide, børsnoterte selskapene Statoil, Telenor, Kongsberg Gruppen, DNB, Norsk Hydro og Yara i fjor. Toppsjefenes lønn var i snitt 8,7 millioner kroner i disse selskapene.
– Jeg må bare si at vi ikke lykkes godt nok med å følge opp Stortingets intensjoner om moderate lederlønnstillegg i statlige og delstatlige selskaper, sa næringsminister Trond Giske (Ap) da han la fram sitt halvårsregnskap mandag.
Giske sier til NTB at det blir helt umulig å få gjennomslag for moderasjon hos de store gruppene med lønnsmottakere om ikke lederne viser moderasjon.
– Disse toppsjefene risikerer å ødelegge for seg selv. Det er helt klart at tilleggene de siste årene har vært for store, og det er dette jeg nå skal diskutere med styrelederne, sier Giske. (©NTB)