Flykter fra norsk tolltull

Publisert: 23. juli 2002 kl 14.43
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Den norske skokjeden Park Sko har bestemt seg for å legge ned sitt norske sentrallager i Vestby, og vil heretter få leveranser direkte fra produsent eller via Wedin Nordens sentrallager i Göteborg.

- Vi skulle gjerne hatt et sentrallager i Norge til å betjene alle de nordiske landene. Men norske tollregler gjør dette umulig. Det blir alt for komplisert å håndtere vareflyten som nødvendigvis må gå mellom de enkelte landene med utgangspunkt i et norsk hovedlager, sier konsernsjef Alexander Hegard i den nordiske sko og accessoirkjeden Wedins Norden, som er notert ved Stockholmsbørsen.

Wedins Norden har økt sine aktiviteter i Norge. På skosiden eier selskapet Park Sko og Rizzo, og har til hensikt å komme tilbake med en landsdekkende kjede av Wedins skobutikker. Wedins eier også Franz Schulz, som er Norges største kjede innen reiseeffekter og accessoirer. Også H. P. Hagen er en del av Wedins norske rike. Nordmannen Alexander Hegard eier sammen med sin far Per Hegard drøye 20 prosent av aksjekapitalen i Wedins, og kontrollerer nær 65 prosent av stemmene. (Les også intervju med Alexander Hegard på sidene 36-37).

Wedins Norden har vokst raskt gjennom oppkjøp, og vil i år omsette for 1,5 milliarder kroner (inkludert mons). For å få ut synergier, samkjører konsernet innkjøp for hele Norden, og er opptatt av å få til en mest mulig effektiv vareflyt. Og da er det utelukket å legge et nordisk sentrallager i Norge. Både Sverige, Danmark og Finland har langt smidigere tollregler.

- De norske reglene virker mot sin hensikt, og er en av grunnene til at en rekke norske bedrifter flytter ut. Skatt er ikke den eneste grunnen til at norske bedrifter flagger ut, hevder Hegard.

Og har du først lagt sentrallageret utenfor Norge, kan hovedkontoret godt følge etter.

Saken fortsetter under annonsen