Flybilettene til himmels

Publisert: 26. juni 2002 kl 13.11
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det blir dyrt å fly hjem til mor i jula. Innenlandsprisene har bokstavelig talt flydd i været i løpet av det siste åpret. Miniprisene på SAS og Braathens innenlands er økt med opptil 42 prosent. Den tradisjonelle billigbilletten Jackpot/Pleasure Basic har økt med 38 prosent. Norgesbilletten ligger 30 prosent over fjorårets nivå. Vanlige fullprisbilletter har økt med 12 prosent.

Dette fastslår Bennett Reisebureau i sin markedsanalyse for tredje kvartal. Reisebyrået konstaterer samtidig at det er blitt mer glissent mellom passasjerene på norske innriksflygninger. Antall passasjerer har falt med syv prosent. Flyselskapene har ikke klart å redusere kapasiteten i samme takt, så det er færre passasjerer i hvert fly. Det normale er å sette ned prisene når etterspørselen faller. Flyselskapene har altså gjort det motsatte. Damen bak analysen, Marianne Smith Magelie (bildet), mener at vi nå ser virkningen av Braathens kollaps. Det er blitt mindre konkurranse i luften over kongeriket.

Den norske dyrtiden på flybilletter er unik. Ellers i verden er prisoppgangen lav. Ifølge analysen til Bennett vil prisene holde seg stabile eller gå ned på interkontinentale ruter rundt omkring i verden. Men heller ikke SAS kan kjempe mot markedslogikken. Derfor kommer selskapet med et villnis av rabatter i et tempo som SAS’ hjemmesider ikke klarer å følge med på. Så hvordan skal du da sikre deg billig billett?

- Bruk reisebyrå, sier Magelie. Hun bedyrer at Bennett har oversikten. Men billig billett hjem til mor til jul, tror hun neppe du får. Flyselskapene er ikke så dumme at de setter ned prisen når etterspørselen er størst.

Saken fortsetter under annonsen