Festen fortsetter på Wall Street
De amerikanske aksjemarkedet opplever nå det største rallyet på fire år.
Rentekuttet fra den amerikanske sentralbanken i går har gitt investorene nytt håp om at problemene i boligmarkedet vil avta, og den økonomiske veksten vil ta seg opp igjen.
Politisk motivert?
- Det er mulig Bernanke kuttet såpass kraftig også av politiske grunner. I ettertid kan ingen si at FED ikke prøvde å gjøre sitt beste for å stabilisere markedene. Om han ikke hadde kuttet ville nok mange amerikanere lett kunne lagt skylden på sentralbanken om ting forverrer seg. Det kan imidlertid være verdt å minne om kredittkrisen på 1930-tallet. FED kuttet da renten fra 6 prosent til 3 prosent uten at det løste problemene. FED håper trolig at de denne gang kutter tidlig nok, og stort nok, til at de kan stabilisere markedet, og dermed hindre at de realøkonomiske konsekvensene blir for store og dermed drar økonomien inn i en resesjon, sier finanseksperten Espen Gaarder Haug til Orapp.no.
- Kortsiktig hjelp
- Dette gir helt klart kortsiktig drahjelp i aksjemarkedet, og spesielt da til finansinstitusjoner. Sluttbrukere, som virkelig trenger å låne penger, vil i liten grad dra særlig nytte av rentekuttet. Subprimekunder som er avhengig av refinansiering vil rett og slett ikke få nye lån, eller de må betale kreditspreader skyhøyt over statsrenten, mener Haug.
- Jeg er redd FEDs rentekutt kun gir et kort pusterom for investorer som er Bull. Dette gir en unik mulighet for investorer som har for høy giring til å tåle en smell til og komme seg ut på gode nivåer, sier den norske finanseksperten i New York.
Mer dårlig nytt
Tall fra The Commerce Department i Washington viser at tallet på igangsatt bygging av nye boliger falt til det laveste nivået på 12 år i august, og understreker at nedsmeltningen i boligsektorene er langt fra over.
Verdens nest største meglerhus, Morgan Stanley, leverte kvartalsresultat i dag som var under analytikernes forventninger. Det er første gang på seks kvartal at Morgan Stanley ikke innfrir markedets forventninger. Aksjen falt 3 prosent da tallene ble lagt frem.
I tillegg har Goldman Sachs' hedgefond, Global Alpha, krympet ytterligere 2,8 prosent de to første ukene i september, etter å ha fått redusert markedsverdien med 22,5 prosent i august.
Teknologi og metall
"Market-movers" på Wall Street i kveld har i første rekke vært USAs største mobiloperatør, AT&T, som har dratt Dow Jones-indeksen kraftig opp etter meldinger om at salget av Apples iPhone øker.
Verdens støste kobberprodusent, Freeport-McMoRan, gikk til rekordnotering i kveld.
Statoil en ned 0,5 prosent på NYSE i kveld, mens Frontline er opp 0,8 prosent.
Her er kveldens nølleltall:
Standard & Poor's 500 er opp 0,81 prosent.
Dow Jones er opp 0,55 prosent.
Nasdaq er opp 0,56 prosent.
Oljesektorindeksen, OSX, er opp 1.0 prosent.
Volatilitetsindeksen, CBOE VIX , er ytterligere ned 1,57 prosent - til det laveste nivået på to måneder.
Olje og gull videre opp
WTI-oljen er i dag omsatt for 81,93 dollar fatet - opp 42 cent.
Gull er opp 5,8 dollar til 729,5 dollar pr. unse.
Dollaren har styrket seg overfor både euro, pund og yen i etter at den anerikanske konsumprisindeksen falt med 0,1 prosent fra juli til august, og demper inflasjonsfrykten noe.