Fant nødhavn hos Hermansen

Publisert: 28. juni 2002 kl 11.55
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Den tidligere konsernsjefen i Alcatel STK, Bjarne Aamodt (56), fant ved inngangen til det nye årtusen ut at det var på tide å finne på noe nytt. Han vinket farvel til Alcatel der han hadde vært øverste sjef gjennom nær 12 år.

Den erfarne industrilederen kastet seg ut i hva han betegner som «ekstremsport uten sikkerhetsnett» i den vidunderlige nye økonomien. Ikke fordi han var forført av ny økonomi i seg selv, men fordi han hadde lyst til å utnytte de nye teknologiske mulighetene på e-læringsfeltet. Bjarne Aamodt ble ansatt nummer 1 i e-læringsselskapet IT Fornebu Knowation AS. Alt så strålende ut da Aamodt tiltrådte i januar 2000. Bare tre måneder senere kom det første forvarsel på at det ikke skulle gå, med påskekrakket på verdens it- og teknologiaksjer. Aamodt og IT Fornebu Knowation mislyktes med å hente inn nok kapital til å bygge opp et landsdekkende og senere nordisk e-læringsselskap.

Bjarne Aamodt ble raskt hentet inn som ny toppsjef i Broadband Mobile, som hadde vunnet en av fire lisenser til å bygge ut neste generasjons mobilnett (UMTS). Eierne, finske Sonera og norske Enitel, klarte ikke å følge opp nødvendige investeringer. Enitel gikk konkurs, og Sonera ville ikke dra lasset alene. På mindre enn to år gikk Aamodt på trynet to ganger.

På sensommeren i år intervjuet Økonomisk Rapport en arbeidsløs Bjarne Aamodt hjemme, og han snakket åpent ut om nedturen. Hodejegere vi var i kontakt med, levnet ikke Aamodt de store sjansene i arbeidsmarkedet.

Men heldigvis finnes det nødhavner. Telenor-sjef Tormod Hermansen har huket tak i Aamodt, og gitt ham jobb som rådgiver i konsernsjefens stab. Det er ikke første gang Hermansen har tatt imot havarerte toppsjefer med åpne armer. Den en gang skandaliserte sentralbanksjef Torstein Moland fant i sin tid nødhavn hos Hermansen, og har senere avansert til visekonsernsjef i Telenorkonsernet.

Saken fortsetter under annonsen