Få i Jannik Lindbæk-klassen

Publisert: 22. juli 2002 kl 10.33
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Det er ikke alle som tjener like mye på styrearbeid som styreproffen Jannik Lindbæk. Som styreleder i familieselskapet Anders Wilhelmsen & Co kunne han i fjor heve 600.000 kroner. Som om ikke det var nok, fikk han utbetalt 1,2 millioner kroner for utførte tjenester. Totalt 1,8 millioner i 2000. For ett eneste styreverv!

I skyggen av en beskjeden krets av styregjengangere er det langt skrinnere.

Drøye fem av ti styrerepresentanter (54 prosent) i norske aksjeselskaper oppgir sitt årlige styrehonorar til 30.000 kroner, eller mindre.

Det viser en fersk undersøkelse som Markeds- og Mediainstituttet (MMI) har gjort på oppdrag fra hodejegerfirmaet Human Capital Group i Oslo. MMI har intervjuet 251 styremedlemmer, i all hovedsak (93 prosent av dem) styreledere, trukket fra en database over styremedlemmer i norske aksjeselskaper.

Børsselskapene lønner sine styreledere best. 58 prosent av de børsnoterte styrearbeiderne får mer enn 90.000 kroner i styrehonorar. Blant de ikke børsnoterte selskapene er det bare 8 prosent som får 90.000 kroner eller mer. De aller fleste styreledere må altså nøye seg med 30.000 kroner. Eller mindre!

- Styrearbeide på grasrotnivå er overraskende dårlig lønnet, sier hodejeger Lars Esholdt i Human Capital Group. Og det på tross av at et styreverv i dag innebærer et vesentlig større ansvar enn tidligere.

Det er dessuten ikke vanlig å få godtgjørelser ut over styrehonorar. Mer enn åtte av ti (84 prosent) får ingen godtgjørelser (a la Jannik Lindbæk) ved siden av. Kun en prosent av styremedlemmene har fått tilbud om opsjoner.

Saken fortsetter under annonsen