EU vil kontrollere sikkerhet på norsk sokkel

Publisert: 14. oktober 2010 kl 08.32
Oppdatert: 14. oktober 2010 kl 08.27

Norge vil ikke ha snakk om at EU skal være ansvarlig for sikkerheten på norsk sokkel.

– Regelverket for norsk sokkel er et nasjonalt ansvar, og det mener vi det fortsatt bør være. Vårt ansvar skal ikke utvannes ved at EU legger opp til endringer i sitt regelverk. Vi har god kontroll på sikkerheten på vår side, og mener vi er nærmere til å vurdere hvilke regler som bør gjelde på norsk sokkel enn EU, sier statssekretær Per Rune Henriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet til Aftenposten.

Han sier det er for tidlig å si om dette betyr at Norge avviser at de nye reglene skal innarbeides i EØS-avtalen. Regjeringen må først ha mer informasjon om hva EU-kommisjonens forslag innebærer.

EU-kommisjonen foreslår et omfattende felles regelverk for olje- og gassutvinning i EU-området. Oljeutslippet i Mexicogolfen i april er en av årsakene til at EU går til dette skrittet.

– Vi kan ikke forhandle om sikkerhet. Vi må sikre at tilsvarende ulykker ikke skjer i europeiske farvann. Derfor foreslår vi at de beste og strengeste reglene i Europa skal bli standard i hele EU, sa energikommissær Günther Oettinger onsdag.

Han fremhevet blant annet at også Norge bør omfattes av regelverket. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen