Etterlyser gode rollemodeller

Publisert: 17. februar 2004 kl 12.40
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

- Vi trenger flere etiske forbilder, både i næringslivet og i samfunnet ellers, mener børsdirektør Sven Arild Andersen (bildet). Han oppfordrer politikerne til å gå foran som gode eksempler.

Det er ikke bare næringslivets ledere som bør jobbe med å heve sin etiske standard. Børsdirektøren tror samfunnet som helhet trenger et løft.

- Jeg spør meg om vi mangler hedersmenn og -kvinner. Det kryr ikke akkurat av etiske forbilder, sier Sven Arild Andersen.

Han mener opinionsdannere - som for eksempel landets politikere - har et særlig ansvar som rollemodeller.

- Næringslivets menn og kvinner beskyldes ofte for å fokusere på kortsiktige økonomiske gevinster. Men også politikerne har en tendens til å tenke kortsiktig gevinst. Jeg hører sjelden politiske motstandere roser hverandre. De er tvert i mot mer opptatt av å påføre hverandre skade. Dersom bedriftslederne skulle styrt på samme måte, hadde det ikke gått særlig bra med AS Norge. Jeg har lyst til å utfordre politikerne til å være gode forbilder.

Næringslivet har de siste årene vært rystet av flere store skandaler. Andersen avviser likevel påstanden om at det etiske nivået var høyere før.

- På 70- og 80-tallet var samfunnet mye mindre gjennomsiktig, og færre forhold kom frem i lyset. I dag er det et mye større fokus på etikk og integritet, og folk har ikke lenger den samme ærbødige holdningen overfor næringslivet. Media og vanlige folks økende interesse for økonomi, aksjer og næringsliv gjør det vanskeligere å holde uheldige forhold skjult. Jeg tror imidlertid ikke det norske næringslivet har blitt noe verre, sier han.

Saken fortsetter under annonsen