yara__sebastian.jpg

Yara gransker pengeoverføringer i Libya

Publisert: 14. april 2011 kl 08.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Yara har informert Økokrim om at det kan ha skjedd straffbare handlinger før oktober 2008 i forbindelse med forhandlinger rundt investeringer i Libya. Det opplyste Yara i en børsmelding onsdag ettermiddag.

– Jeg kan bekrefte at Økokrim har mottatt informasjon fra Yara vedrørende mulige straffbare handlinger, slik som det fremgår av børsmeldingen, sier leder for korrupsjonsteamet i Økokrim, førstestatsadvokat Marianne Djupesland, til NTB.

Økokrim vil se nærmere på Yaras opplysninger.

– Vi har mottatt noe informasjon fra selskapet. Den informasjonen skal vi vurdere, og ta stilling til om det er grunn til å se nærmere på denne saken. Men det er ikke noe vi har tatt stilling til per i dag, sier Djupesland.

Gransker

Yara har på egen hånd besluttet å starte ekstern gransking. Granskingen er knyttet til etableringen og oppfølgingen av Yaras eierandel i Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifeco).

Granskingen skal ledes av advokat Jan Fougner. Han skal ikke bare se på det libyske samarbeidsselskapet, men også på mulige integritetsproblemer knyttet til andre samarbeidsselskap. Fougner var onsdag kveld utilgjengelig for kommentar.

Saken fortsetter under annonsen

Yara er ikke er kjent med noen såkalte «røde flagg» for potensielle brudd på etiske retningslinjer knyttet til andre samarbeidsselskap.

Penger til mellommenn

Yaras mistanker er knyttet til pengeutbetalinger til mellommenn før Lifeco ble etablert.

– Saken handler om mistanke om mulig utbetaling til en tredjepart forut for investeringer i Libya. Granskingen skal finne ut hva som eventuelt er betalt, hvordan og til hvem, og for hvilke tjenester, sier mediekontakt Asle Skredderberget i Yara til NTB.

Han opplyser at saken kan gå så langt tilbake som til 2002.

– Sensommeren 2008 ble det fremmet et pengekrav fra en tredjepart. Vi hadde fått ny konserndirektør og avviste kravet blankt. Vi var klare på at vi ikke skulle bruke mellommenn. Men vi har grunn til å mistenke at det kanskje ble foretatt betalinger til mellommenn forut for dette, sannsynligvis før 2008. Men det kan være snakk om en periode som strekker seg fra 2002 til 2008. Vi er rett og slett ikke sikre, men vi har noen indikasjoner og synes det er ryddig å bruke ekstern gransking og å varsle Økokrim. Så får granskingen vise hva som faktisk skjedde, sier Skredderberget.

Han sier granskingen skal være grundig og at granskerne må få bruke tiden de trenger. Yara har derfor ingen tidsplan for når en granskingsrapport kan legges fram. Men den blir offentlig tilgjengelig når den er ferdig, og Økokrim vil få tilgang til informasjonen.

Saken fortsetter under annonsen

Eier halvparten

Lifeco ble etablert i februar 2009 med en Yara-eierandel på 50 prosent. Det libyske nasjonale oljeselskapet National Oil Company har en eierandel på 25 prosent, og Libyan Investment Authority har også 25 prosent. Lifeco eier og driver ammoniakk- og ureafabrikker i Libya. Produksjonen ble midlertidig stengt i slutten av februar på grunn av sikkerhetssituasjonen i Libya.

Lifeco holder til i Nederland, men de to Yara-partnerne som også utgjør selskapet, står på EUs og USAs liste over selskaper det nå er forbudt å gjøre forretninger med, skrev Dagens Næringsliv 1. april.

Nederlandske myndigheter har fryst verdier for nesten 25 milliarder kroner som kan knyttes til Libya, deriblant Lifecos verdier.

Ifølge NA24 er Lifeco verdsatt til 450 millioner dollar, eller cirka 2,5 milliarder kroner. Yaras andel er halvparten av dette. Lifeco sto i fjor for 3 prosent, 460 millioner kroner, av Yaras driftsresultat. (©NTB)