Vil stoppe Norfunds nyinvesteringer i skatteparadiser

Publisert: 19. juni 2009 kl 09.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Norske myndigheter ønsker å lede an i kampen mot ulovlig kapitalflukt og skatteunndragelser. I rapporten «Skatteparadis og unndragelser», som ble overlevert miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) torsdag, kommer det fram at rundt 80 prosent av aksjeporteføljen i statens eget investeringsfond for næringsutvikling i utviklingslandene, Norfund, i fjor var direkte eller indirekte investert i skatteparadiser.

Kapitalfluktutvalget foreslår at Norfund innen tre år skal fase ut sine nyinvesteringer i skatteparadiser.

- Vi kan ikke la Norfund investere norske bistandsmidler via skatteparadiser samtidig som vi ønsker å bekjempe dem, sier Solheim og går langt i å slutte seg til forslagene fra Kapitalfluktutvalget.

Hvitvasking

Utvalget som er ledet av professor Guttorm Schjelderup, og blant andre har hatt Eva Joly som medlem, trekker også fram at Norfund gjennom bruken av skatteparadiser handler i strid med generelle mål for norsk utviklings- og bistandspolitikk. Blant annet gjelder det for målet om å bekjempe korrupsjon og økonomisk kriminalitet samt å bidra til økonomisk utvikling.

Kapitalfluktutvalget har identifisert tre uheldige effekter av Norfunds bruk av skatteparadiser. Det ene er at det vil medvirke til at utviklingsland taper skatteinntekter. For det andre mener utvalget at det medvirker til å opprettholde skatteparadisene ved å gi dem inntekter og legitimitet, som igjen bidrar til lavere vekst i utlandet. Dernest mener utvalget at Norfunds bruk av skatteparadiser kan medvirke til hvitvasking og skatteunndragelse.

Ikke oljefondet

Saken fortsetter under annonsen

Utvalget foreslår en rekke punkter for en ny kurs for Norfund. Blant annet bør det lages etiske retningslinjer for valg av investeringssted, det bør gjøres bedre landanalyser av de landene det investeres i, og rapporteringen bør forbedres.

Kaptalfluktutvalget har bare sett på Norfunds investeringer i skatteparadiser, Oljefondet ligger utenfor utvalgets mandat.

(©NTB)