Vil ha ny debatt om kjernekraftforskning

Publisert: 19. februar 2010 kl 09.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

I en interpellasjon til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) spør partiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen om statsråden vil ta initiativ til å legge thoriumutvalgets rapport fram for Stortinget for en bredere debatt om Norges rolle innen forskning og utvikling av sikker kjernekraft.

Han viser til at kjernekraft har et oppsving i mange land og at IEA anslår at kraftproduksjon fra kjernekraft vil øke med rundt 110 prosent fram mot 2030.

Thoriumutvalget avga en positiv rapport som også fikk bred støtte da den var til høring i 2008. Utvalget konkluderte blant annet med at Norge burde kartlegge thoriumressurser og forske på kjernekraft, men rapporten ble lagt bort av daværende olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp).

Solvik-Olsen sier til NTB at han ikke er ute etter å få en debatt om bygging av kjernekraftverk i Norge fordi vi har nok andre energikilder til å dekke behovet.

- Men det er relevant å diskutere om vi skal satse på forskning. Jeg mener Norge har mye å tjene på det. Som energinasjon kan vi ikke lukke øynene for det som spås å være en av de hurtigst voksende energiteknologiene, sier Solvik-Olsen. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen