Vil ha en GRØNN it-bransje

Publisert: 12. juni 2008 kl 15.40
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Jeg er selv en som ikke pleide å henge i skjørtene på Bellona. Vi skal ikke mange år tilbake før jeg aldri ville trodd jeg skulle reise rundt og holde foredrag om miljø. At det tar tid å skape holdninger, og deretter omforme holdningene til handlinger, må vi imidlertid akseptere. Det betyr bare at vi har en utfordring i å gjøre den tiden så kort som mulig.

Grønn it ble lansert i fjor, og beskrives av IKT-bransjen som deres felles dugnad for et bedre klima.

- Utgangspunktet var en rapport som viste at næringen sto bak to prosent av verdens CO2-utslipp. Det hørtes ikke så mye ut, helt til vi begynte å regne tonn. Dessuten lå vi bare marginalt bak flyindustrien, som slipper ut 2,5 prosent, og som mange regner som en versting. Det slo oss at vi som bransje måtte være ærlige nok til å innse at vi faktisk var en del av problemet, sier Per Morten Hoff.

Ingen på/av-knapp

Den som er en del av et problem, kan imidlertid også være en del av en løsning. Ved å velge de riktige produktene og den riktige strategien fremover kan næringen bidra med mye positivt, mener IKT Norge. Som de fleste andre steder henger utslippene av CO2 innenfor IKT sammen med forbruket av energi. Noe så enkelt som at dingser som ikke brukes skal skrues av, har aldri vært noen selvfølgelighet i datamaskinenes verden. Det finnes utstyr som leveres uten så mye som en av/på-knapp. Skal du koble det fra, må du ned på gulvet for å trekke ut støpselet, og det blir ikke nødvendigvis gjort hver dag.

- Ta det trådløse nettverket i en bygning eller i et uteområde som eksempel, sier Hoff.

- Det står som regel på døgnet rundt, og selv ikke it-folk jobber 24 timer. Det er ikke vanskelig å lage systemet slik at det går i sovemodus etter en gitt tid, for å bli slått på straks en telefon eller en pc aktivt søker etter det. Og går du rundt i et tilfeldig kontorbygg finner du som regel en stor samling pc-er, printere, monitorer og ladere som står og trekker strøm uten å være i aktivitet.

Saken fortsetter under annonsen