138322992_vg_og.jpg

VG og Dagbladet tar ikke selvkritikk

Publisert: 17. april 2008 kl 10.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Sjefredaktør Bernt Olufsen sier at VG har vært tilbakeholden med detaljer.

- Omtale av selvmord er alltid svært krevende. Vi har vist stor varsomhet, og vår dekning er gjort i forståelse med de nærmeste pårørende som har ønsket å få saken fram i det offentlige rom, sier Olufsen til NTB.

Han understreker at saken har mange sensasjonelle sider, men at VG verken har brakt Ballos personlige sykehistorie eller detaljer om hvordan hun endte sitt liv. VG har ifølge sjefredaktøren på en forsiktig måte henvendt seg til familien og først trykket saken etter begravelsen.

Bred dekning

Dagbladets etiske redaktør Lars Helle sier også at saken har mange spesielle omstendigheter som tilsier en bred dekning.

- Vi har vurdert dette nøye, som i alle selvmordsaker. Det er verdt å minne om at Vær Varsom-plakaten ikke setter forbud mot omtale av selvmord. Det vi har brakt fram, er i forståelse med familien. Uten det hadde vi ikke brakt så mange detaljer, sier Helle til NTB.

Den massive dekningen i aviser og fjernsyn har møtt kritikk fra flere hold.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette er i voldsomste laget og utenfor alle dimensjoner, sier leder Finn Borgersen i LEVE, Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, til NTB. Han sikter til førstesidene og reportasjene i VG og Dagbladet tirsdag og onsdag og den omfattende dekningen i flere fjernsynsprogrammer tirsdag.

Ingen offentlig person

Den sterkeste kritikken hittil kommer fra Bergens Tidendes leserombud, Terje Angelshaug. Han mener det er trist å se hvordan Vær Varsom-plakatens nye bestemmelse om omtale av selvmord nå blir tolket i noen av landets medier.

«De mulige årsakene til hennes beslutning om å ende livet sitt er blitt gjenstand for offentlig debatt. Helt privat informasjon om hennes bakgrunn er blitt allemannseie gjennom pressens behandling. Hun var ingen offentlig person. Hun har krav på respekt og verdig omtale og behandling. Det som nå skjer er grafsing i forhold som offentligheten ikke har noe med», skriver Terje Angelshaug.

Han kommer med en klar oppfordring: «La henne være i fred».

- Kajas ettermæle

Redaktør Reidun Kjelling Nybø i Avisa Nordland er også kritisk til de siste dagers dekning av denne saken. Hun utga i fjor boka «Fra tabu til tema: selvmord i mediene» og har på vegne av Norsk Presseforbund (NP) utarbeidet en veileder for pressens omtale av selvmord.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg tenker på Kajas ettermæle. Det er ikke alltid at familien og nettverket rundt en person er i stand til å gjøre den vurderingen. Det ansvaret ligger hos oss, sier Reidun Kjelling Nybø til NTB.

Hun mener ikke at denne saken skulle vært tiet i hjel, men reagerer på «den massive dekningen». - Hvor er den kalde hjernen i redaksjonen, spør hun.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i NP mener det er kritikkverdig at avisene i sine første oppslag om denne saken forenklet årsaken til selvmordet. Han er i likhet med Nybø opptatt av å understreke pressens ansvar ved omtalen av slike saker.

- Hvis pårørende gir klarsignal, betyr ikke dette at mediene kan publisere hva de vil, eller det pårørende vil. Redaksjonen har et selvstendig ansvar, sier han.

(©NTB)