138259363_0725b.jpg

Verktøy for god etikk

Publisert: 29. juni 2007 kl 16.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Til nå har etikkdebattene som oftest foregått rundt de store selskapene her i landet. Gjennom HSH skal både store og små virksomheter få et verktøy for å drive en verdidiskusjon.

For alle bedrifter

- Etikk omfatter alle, selv enkeltmannsforetak må ta verdistandpunkt og selv småbedrifter vil komme opp i etiske dilemmaer som de - både for sin egen del og ansattes del, men også i forhold til kunder og brukere - må kunne gi svar på. Det er ikke så enkelt å ha et slikt fokus i små foretak. Derfor har HSH laget et etikkprogram som alle virksomheter i vår organisasjon kan benytte, både de store og de små. Her er det eksempler og problemstillinger fra de forskjellige bransjene, og med oppgaver og lenker som gjør at det kan brukes av ledelsen alene, i ledergrupper, i team og avdelinger og i hele bedriftsmøter, sier Madsen.

Verdibasert ledelse

- Derfor er det ikke en bok, men - i trykket utgave - tre hefter med ulike tilnærminger til verdisyn, forretningsmoral og profesjonsetikk. Målet er å øke forståelsen for ikke-økonomiske verdier internt i organisasjonen og eksternt overfor andre interessenter, som kunder og brukere. Det første heftet er en generell innføring i dette problemområdet. Det andre heftet presenterer verdibasert ledelse og med det grunnlaget for å utvikle etiske retningslinjer i egen virksomhet. Det tredje heftet omfatter forholdet til medarbeiderne, omgivelsene - samfunnet - og legger opp til en diskusjon omkring forhold som omdømme, varsling og etisk handel, sier Morten Sandberg, som er fagsjef for etikk i HSH og som har ledet dette prosjektet.


Saken fortsetter under annonsen