138432295_jorda.jpg

Verden rammet av systemkrise

Publisert: 24. februar 2010 kl 09.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Opinionsledere og ressurspersoner må overbevises for å snu utviklingen.

I den årlige og innflytelsesrike tilstandsrapporten «State of the World» peker Worldwatch institute i år på hvordan vi kan vri dagens forbrukssamfunn over i en bærekraftig retning.

- Vi lever i en verden der 1,6 milliarder mennesker er overvektige. Det er en verden som er i stand til å fø 9 milliarder mennesker, men som bare klarer å brødfø 1,4 milliarder mennesker med et amerikansk forbruk, sier prosjektdirektør Erik Assadourian.

Påvirke institusjoner

Han er redaktør for rapporten der seks nøkkelinstitusjoner utpekes som de viktigste arenaene for å få snudd den ødeleggende konsumenttankegangen. Det handler om skoler, forretningsliv, medier, tradisjonsbærere, sosiale- og religiøse organisasjoner.

- Vi må anerkjenne at det ikke handler om å endre individet. Vi må bruke nøkkelinstitusjoner for å nå fram. Vi må nå de folkene som påvirker nøkkelinstitusjonene; beslutningstakere, markedsførere, skolerektorer. Det er folk med litt makt i institusjonene som er nøkkelspillerne i denne prosessen, sier Assadourian til NTB.

Ikke symptomer

Saken fortsetter under annonsen

Målet er å endre tankegangen slik at vi kommer mer i takt med jordas ressurser. For å kunne lykkes må miljøbevegelsen konsentrere seg om å endre kulturen.

- Vår oppgave er ikke å framheve symptomer. Det er å endre hele kulturen. Vi må gjøre det normalt å leve bærekraftig. Det må bli et sosialt tabu, ikke prestisjefylt å kjøpe ny mobiltelefon hvert år. Den som bruker en 20 år gammel mobiltelefon må belønnes, sier Assadourian.

Kjensgjerninger

Styreleder i Worldwatch Norge, Øystein Dahle, framhever at målet er å gå til kjernen av problemet med rovdriften på jordas ressurser. Kunnskapen om overforbruk har vært der lenge. 22 år er gått siden Gro Harlem Brundtland som leder av FN-kommisjonen for miljø og bærekraftig utvikling presenterte rapporten «Vår felles framtid».

- Den gangen sa hun at dette er kjensgjerninger ingen med vett og forstand kan snu ryggen til. 22 år senere har man ennå ikke tatt inn over seg hvor dramatisk endringene er. Vi snakker ikke om et klimaproblem, eller et miljøproblem. Vi snakker om et systemproblem. Det viktigste budskapet i årets rapport er at kloden er syk. Kloden har feber. Da er det ikke nok å spise dispril. Vi må gjøre noe ordentlig, sier Dahle til NTB.

Kan plutselig snu

Han nekter å gi opp håpet på at trenden kan snus, og sier han gleder seg til å se den nødvendige forandringen der vi begynner å forbruke mindre.

Saken fortsetter under annonsen

- I vår del av verden har vi allerede brukt opp den kapasiteten som er tilgjengelig. Vi måtte ha 3-5 kloder for å opprettholde en vestlig livsstil hos hele verdens befolkning. Jeg tror at dette vil synke inn over oss etter hvert som endringene blir synlig. Skiftet til en bærekraftig utvikling kan komme plutselig, sier Øystein Dahle. (©NTB)