Vær godt forberedt

Publisert: 12. juni 2008 kl 15.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

India markedsfører seg som «Incedible India», og for norske bedriftsledere vil det utroligste kunne oppleves nettopp her.

Et innovativt folk

Det fortalte leder av Innovasjon Norges (IN) kontor i India, Per Reinboth, på IN og Vipes frokostseminar om de utfordringene norsk næringsliv står overfor når de vil inn i Indias uorganiserte økonomi og annerledes forretningskultur. Korrupsjon er forbudt og kastesystemet avskaffet i India, men begge lever i beste velgående.

- Korrupsjon er relativt mye utbredt, og er et virkemiddel for å få fortgang i ting. Den oppsto i forbindelse med statsminister Nerus planøkonomiske periode på 50-tallet, for å lette de hindringene en slik økonomi gir for innovasjon. Og inderne er innovative, sier ­Reinboth.

Stor middelklasse

At India består av 28 stater og syv tilsluttete territorier, som alle krever inn toll ved grensepasseringer, gjør ikke saken enklere. Ting kan ta lang tid å få ordnet. På 80-tallet ble derfor mange fra den indiske eliten lei. De dro til USA og startet Silicon Valley og sto på 90-tallet for Indias IT- og industriutvikling. Samtidig skjedde det store økonomiske reformer i India. Dette har gitt landet en årlig økonomisk vekst på opp mot ni prosent - enkelte stater opp til 15 prosent. Veksten begynner å nå ut til en større del av befolkningen, fortsetter han, men Indias middelklasse øker raskt, og de er konsumorientert.

Saken fortsetter under annonsen