Venstre foreslår klimafond i alternativt budsjett

Publisert: 11. november 2008 kl 07.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Venstre-leder Lars Sponheim sier han vil bruke krisen til å skape en grønnere økonomi og foreslår å opprette et nytt statlig investeringsselskap under navnet Klimatek.
Klimatek skal ha som formål å investere i klimateknologi og miljøvennlig omstilling av eksisterende næringsliv. Selskapet skal ha en investeringskapital på 1 milliard kroner, skriver Dagens Næringsliv.
Sponheim mener staten og det private må bidra med halvparten hver, altså 500 millioner kroner. Klimatek skal være en selvstendig institusjon, opplyser partilederen.
Et av poengene hans er å få til et skatteskifte fra rød til grønn skatt, det vil si fra skatt på arbeid til skatt og avgift knyttet til forbruk.
Saken fortsetter under annonsen

Venstre-lederen mener dessuten at det er nødvendig med økt satsing på næringslivet og foreslår skattelette på rundt 3,6 milliarder kroner. Arveavgiften skal fjernes og Venstre vil ha lavere formuesskatt. Samtidig skal budsjettbalansen beholdes, forsikrer Sponheim. Blant annet vil han fjerne nettolønnsordningen for sjøfolk, noe som vil gi staten 2 milliarder kroner i økte inntekter.

(©NTB)