USA - Norge: 5-1 i klimakutt

Publisert: 28. juni 2007 kl 10.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
En rekke amerikanske selskaper har fastsatt konkrete mål for hvor mye de skal redusere sine CO2-utslipp - men det har ikke norske, melder Aftenposten.

I Norge er det bare Yara som utmerker seg. Som er en av verdens største gjødselprodusenter, har de fastsatt et konkret mål for reduksjon av CO2-utslipp. I perioden 2006 til 2008 skal de redusere utslippene med 25 prosent - like mye som alle norske privatbiler slipper ut til sammen.

Både Hydro, Orkla, Statoil og Norske skog melder til avisen at de jobber med å redusere utslippene. Statoil har imidlertid interne utslippsmål for individuelle prosjekter men ikke noen offentlige mål på selskapsnivå, mens Norske Skog er i gang med å formulere målene.

Bellona-leder Frederic Hauge mener Regjeringen har mye av ansvaret for at norske selskaper ikke tar seg bryet med å fastsette konkrete mål for utslippsreduksjoner.

- Det er blitt en signaleffekt fra Regjeringen til næringslivet at dette er noe vi ordner med kvotekjøp. Det er passiviserende, sier han til avisen.

I USA derimot har for eksempel General Electric vedtatt at selskapets CO2-utslipp skal være 1 prosent lavere i 2012 enn i 2004. Kjemiselskapet DuPont går lenger og har vedtatt å kutte utslippene med 15 prosent fra 2004-nivå innen 2015.

Hauge mener tiltakene skyldes at amerikanske bedriftsledere venter en strammere klimapolitikk uansett hvem som blir USAs neste president.
Saken fortsetter under annonsen