Urealistiske kuttforslag for trafikken

Publisert: 14. april 2009 kl 10.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Selskapet har laget en rapport for samferdselsdepartementet, hvor det blir slått fast at selv ikke en dobling av bensinprisene er nok til å nå målene regjeringen har satt seg for veitrafikken. Dermed blir tiltakene så dyre at de blir politisk ugjennomførbare, mener rapporten.

Regjeringen vil kutte mellom 2,5 og 4 millioner tonn CO2 fra veitrafikken innen 2020. Prisen for de forslagene som angår trafikken vil måtte betales gjennom dyrere bensin, høyere bomavgifter og stivere priser på parkering blant annet, men også i form av et stigende prisnivå på alle slags varer fordi næringslivets transportkostnader vil stige.

Vista anbefaler i stedet at det meste av regningen går til industrien. Statssekretær Erik Lahnstein sier til Vårt Land at dette er en dårlig idé, selv om han er enig i at det å kutte utgiftene i transportsektoren er svært dyrt. Han understreker at den beste klimapolitikken ikke nødvendigvis er den mest lønnsomme på kort sikt. Blant annet vil regjeringen unngå å belaste industrien slik at arbeidsplasser blir lagt ned, eller kanskje flyttet til land med lavere klimakrav enn Norge, sier han.

Saken fortsetter under annonsen