Ulltveit-Moe roser SV

Publisert: 19. august 2009 kl 09.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
I går omtale Dagens Nærings Næringslivets Hovedorganisasjons (NHO) karakterbok til de syv stortingspartiene. I klima- og energipolitikken får SV bunnkarakter - 1 av NHO. Fremskrittspartiet får derimot 4.

Jens Ulltveit-Moe er grunnleggende uenig med organisasjonen han ledet fra 2000-2004:

- Det skulle vært omvent. Da ville jeg vært lykkelig. Frp er jo en miljøversting. Partiet benekter at menneskeskapte klimautslipp utgjør en fare for kloden, og avviser dermed vitenskaplige funn som grunnlag for politisk handling, sier han til avisen.

Ulltveit-Moe deler NHOs kritikk av SVs nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, men stiller seg ikke bak omtalen av SV i klimapolitikken.

- SV er best på klima, sier han.

HNO refser SV fordi partiet går inn for særnorske avgifter for å gå ned klimautslippene og fordi partiet er i mot at kjøp av klimakvoter utenlands skal bidra til å oppfylle Norges klimaforpliktelser.

Ulltveit-Moe mener Norge må gå foran med et godt eksempel dersom verden skal få fart på forhandlingene om en ny klimaavtale i København.

Saken fortsetter under annonsen

- SV har derfor helt rett når de vil gå inn for særnorske avgifter. Jeg vil minne om at vi allerede har særnorske avgifter: CO2-avgiften på sokkelen. Det fungerer meget godt.

Næringslivstoppen stemmer likevel ikke SV:

- Jeg er medlem av Høyre, men synes partiet har mye å lære av SV når det gjelder å ta konsekvensen av sitt miljøengasjement, uttaler han til DN.