Uenige om Kina

Publisert: 4. april 2008 kl 09.02
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

I disse dager raser debatten om hvorvidt Norge skal boikotte OL i Beijing på grunn av omfattende menneskerettighetsbrudd fra kinesiske myndigheter side. Ifølge en fersk rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International har myndighetene i Kina trappet opp forfølgelsen av kritikere i forkant av idrettsfesten. I går ble en av landets mest kjente menenskerettighetsforskjempere dømt til tre og et halvt års fengsel.

Mange politikere har åpnet for boikott av åpningsseremonien. Også en full boikott av lekene kan være aktuelt. Men statsminister Jens Stoltenberg ser ikke for seg noen boikott.

- Vi har ment at vi kan gi uttrykk for våre synspunkter på andre måter enn gjennom boikott. Dette har vært den norske linjen i de aller fleste sammenhenger, og det er det også i denne, sier Stoltenberg.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er ikke enig.

- Det er viktig hvordan kina nå reagerer på oppmerksomheten om menneskerettighetene. Boikott bør absolutt vurderes som et markeringstiltak, sier Bondevik som nå er leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, til Aftenposten.

- Vi kan ikke svelge alt heller. Det er helt opplagt, kommenterte stortingspresident Thorbjørn Jagland.

Saken fortsetter under annonsen