138355329_thepi.jpg

Truer Telenor med rettssak

Publisert: 16. februar 2009 kl 13.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Representanter for norsk film- og musikkbransje har i en felles henvendelse bedt Telenor om å blokkere det svenske nettstedet The Pirate Bay, som distribuerer store mengder film og musikk uten at opphavsmennene får betalt. Dersom Telenor ikke blokkerer tilgangen til nettstedet innen 14 dager vil underholdningsindustrien ta saken til rettsvesenet.

- Det handler om at rettighetshaverne skal kunne benytte sine åndsverk slik de ønsker det. Det er ikke akseptabelt at noen tar seg til rette, slik The Pirate Bay gjør, sier Guttorm Petterson, leder for Norske filmbyråers forening til Dagens Næringsliv.

The Pirate Bay er etter egen påstand verdens største nettsted for fildeling, og har irritert på seg blant annet film-, musikk-, og programvareprodusenter, siden film, musikk og programvare distribueres uten tillatelse fra produsenter og rettighetseiere. Hver dag benytter over hundre tusen av nordmenn seg av The Pirate Bay.

Musikk av norske artister som Marit Larsen, Bjørn Eidsvåg og Madrugada er fritt tilgjengelig på The Pirate Bay, uten at artistene og plateselskapene tjener en krone. Også en rekke norske filmer, som Max Manus og Fritt Vilt, kan lastes ned fra siden.

Rettssak

I Sverige startet mandag rettssaken mot fire av The Pirate Bays bakmenn, tiltalt for brudd på svensk opphavsrettslovgivning. De har fått servert et erstatningskrav på omtrent hundre millioner kroner fra musikk-, film- og programvareindustrien. I Danmark har ti rettsinstanser beordret en blokkering av The Pirate Bay, noe de danske nettleverandørene har rettet seg etter. Nå forsøkes blokkeringsvåpenet også i Norge.

- Vi følger den tilsvarende situasjonen i Danmark, og mener rettstilstanden er lik i Norge. Dermed har vi sterk tro på å få til en blokkering også her. Vi har i vår henvendelse dokumentert en rekke eksempler på ulovlig fildeling gjennom The Pirate Bay i Telenors nett, og da er de pliktig til å bistå med å begrense eller avslutte den ulovlige aktiviteten, sier Marte Thorsby i Ifpi til Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen

- Skeptisk

Telenor er med sine 650.000 kunder landets største internettleverandør, og avventer så langt situasjonen.

- Vi har ikke fått registrert dette brevet, og vil kommentere det når det kommer frem i systemet. I utgangspunktet er vi veldig skeptiske til blokkering. Vår holdning er at vi overvåker nettet, og ikke kundene våre. Vi synes det er en farlig vei å begi seg inn på å blokkere enkeltinnhold, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor.