Tjener milliarder på klimakvotesalg

Publisert: 8. oktober 2008 kl 08.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
I statsbudsjettet vil regjeringen satse fire milliarder kroner mer til klimarelaterte tiltak, og salg av klimakvoter vil dekke mer enn halve regningen, skriver Aftenposten.
Opplysningen står kun kryptisk omtalt med liten skrift langt bak i Finansdepartementets budsjettdokumentet.
Bakgrunnen er at Norge har fått tildelt kvoter for utslipp av CO2 som opprinnelig var tenkt å være gratiskvoter til industrien. Men siden den norske regjeringen gir færre gratiskvoter til norske bedrifter enn det som gjøres i andre EU-land, sitter regjeringen igjen med «utslippstillatelser» for syv millioner tonn CO2.
Å selge disse kvotene til EUs kvotemarked gir altså inntekter på ca. 2,6 milliarder kroner. Kvotene kan kjøpes av europeiske bedrifter, som dermed slipper å redusere sine utslipp.
Saken fortsetter under annonsen

Dersom Norge ikke hadde solgt, måtte bedriftene som nå kjøper de norske kvotene, betalt mer for kvotene de trenger og kanskje redusert utslippene sine mer og tidligere enn de må nå.
Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken mener Norge bidrar til øke verdens utslipp ved å selge kvotene og at man burde latt være å selge dem.
- Det er unødvendig at Norge finansierer klimasatsingen vår ved å åpne for at andre land ikke behøver å kutte, sier Haltbrekken.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen