Tjener fett på anti-fett
Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland ble sterkt kritisert da det ble kjent at hun er oppført på listen over rådgivere for brusgiganten PepsiCo. Men den tid er passé da PepsiCo bare solgte kaloribomber. Framtiden ligger i rent vann, fruktsnacks og fullkornskjeks.
Satser på juice og fruktsnacksI oktober 2006 fikk PepsiCo ny toppsjef. Indiskfødte Indra Nooyi har markert seg med å satse på nye og sunnere produkter. "Bringing together what is good for business with what is good for the world," har vært hennes filosofi. Før hun ble toppsjef var Nooyi sentral i oppkjøpet av Quaker Oats som lager frokostblandinger, og Tropicana som produserer fruktjuicer. Fra å være et selskap som i hovedsak levde av å selge brus og salt snacks, har PepsiCo skaffet seg en bredere - og sunnere - portefølje. Mens salget av mineralvann har vært fallende, har Pepsi lansert fruktjuicer og grønnsakssnacks. Selskapet var også tidlig ute med å fjerne transfett fra alle sine snacksprodukter.
- Gi dem en sjansePeggy Brønn, omdømmeekspert og førsteamanuensis ved BI, er overbevist om at Pepsi beveger seg i en mer helsevennlig retning. Økende fokus på helse blant forbrukerne og en bekymring for eget omdømme, driver produktutviklingen i nye retninger. Peggy Brønn synes dekningen av Gro Harlem Brundtlands engasjement i Pepsi har vært smålig.
- Pepsi prøver å gå i en riktigere retning, og Gro Harlem Brundtland er et menneske som kan hjelpe dem med det. Vi må jo gi dem en sjanse, sier hun.
- Coca Cola er den store stygge ulven. De har historier i bagasjen som Pepsi har klart å unngå.
Gro Harlem Brundtland, mener Brønn, kan ha stor påvirkningskraft i Pepsi.- Det er klart at de kjøper seg samfunnsansvar og bedre samvittighet. Men jeg er overbevist om at det ville vært en enorm omdømmeknekk for Pepsi om Gro hadde sagt: "Dette kan jeg ikke være med på. Nå går jeg". Gro Harlem Brundtland har et stort navn. Jeg tror ikke nordmenn riktig skjønner hvor stor hun er internasjonalt.
Forbruket av brus stuperI USA er brusmarkedet i ferd med å stramme seg til. Ifølge New York Times er forbruket av brus fallende, og i kampen mot fedmen og tannråten har flere delstater forbudt salg av sukkerholdig mineralvann i skolene. Også i Norge er forbruket av brus på vei nedover.
- Mens norsk ungdom var på brustoppen i Europa i 1997, ser vi nå at sukkerbrus stuper. Sukkerholdig brus gir rett og slett et dårlig image. Vi ser nå at salget av den sukkerfrie Pepsi Max er nesten like stort som salget av vanlig Coca Cola, forteller forsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Men for PepsiCo peker alle piler én vei: oppover. De siste tolv månedene har aksjen steget med 22 prosent, og tredje kvartal endte med en netto inntektsvekst på 17 prosent. Det er først og fremst salget av "sunne" produktene som driver selskapet oppover.- Sporty, trendy vannprodukter kommer til å bli det store i framtiden. Her er det mye penger å tjene, og det får selskaper som Pepsi selvfølgelig med seg, sier Bugge.
Satser på functional foodBlant Pepsis satsningsområder er såkalt "functional food", mat som er tilsatt vitaminer, mineraler og antioksidanter eller som på andre måter har helsebringende effekter utover de næringsstoffene som naturlig finnes i maten.
- Hvis de har lyst til å satse på denne typen produkter, synes jeg det er positivt. Men det må selvfølgelig være en reell helseeffekt, sier Bugge.
Men Pepsi er fremdeles et skjellsord blant kostholdsekspertene. Arnhild Haga Rimestad, avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet, er skeptisk.- Det som er saken her, er at snacks og brus ikke bør inngå i det daglige kostholdet. Mange av disse produktene vil uansett hvor "sunne" man gjør dem, ikke ha en bra ernæringsmessig sammensetning, påpeker hun.
Stort ansvar- Det å prøve å gjøre snacks til sunne produkter ved å berike dem med vitaminer og mineraler på denne måten, er noe vi er veldig skeptiske til. Da kan en få både for mye og for lite av viktige næringsstoffer. Det er nødvendig med en god balanse mellom næringsstoffene, og det er det bare et variert kosthold som kan sørge for, mener Rimestad.
Rimestad stiller seg tvilende til hvor lett det er å påvirke de store snacks - og godteriprodusentene til å velge en sunnere vei, men understreker at selskapene har et betydelig ansvar.- Matvareindustrien har et enormt ansvar for folkehelsa, og det ansvaret må de være seg bevisst, fastslår hun.