104183_0721b30_.jpg

Svindel­forsøkene florerer

Publisert: 5. juni 2007 kl 09.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Bedriftsforbundet, som organiserer små og mellomstore bedrifter her i landet, gjennomførte etter første kvartal i år en undersøkelse blant egne medlemmer som viser at forsøkene på å svindle norske bedrifter med falske fakturaer, øker enormt.

Milliardsvindel

Bedriftene i undersøkelsen rapporterer at de er forsøkt svindlet med fakturaer på opptil 150 000 kroner, mens gjennomsnittet blir liggende på 6 000 kroner.

- I forhold til antallet bedrifter her i landet kan svindelforsøkene beløpe seg til opp mot 1,6 milliarder kroner i året. Ved den tilsvarende undersøkelsen i fjor endte vi på 1,1 milliarder kroner. Det er altså en økning på ett år på nesten 50 prosent. Det er viktig å gjøre bedriftslederne oppmerksomme på at de må være på vakt og kontrollere alle fakturaer skikkelig - og være svært tilbakeholdne med å gjøre hva som senere vil kunne bli kalt en muntlig avtale om kjøp, over telefon, sier han.

Vær på vakt

Nå som før er det i stor grad ulike nettselskaper som opererer på dette markedet.

- Norske bedrifter må unngå skjemaer fra norske og utenlandske nettselskaper hvor de blir bedt om å «rette opp» bedriftens kontaktinformasjon, for deretter å signere og returnere dokumentet - som egentlig er en avtale om kjøp av en nettjeneste ingen bruker. Bedriftene får dokumentet i retur i form av en faktura - gjerne på flere titusen kroner. Betales det ikke straks, trues det med rettslig inngripen fra avsenders opphavsland. En annen metode er å sende ut tilbud fra useriøse aktører i en form som til forveksling ligner en faktura på tjenester bedriften ikke har bestilt. Får bedriften tilsendt falske fakturaer, må kravet bestrides skriftlig - og så er det ulovlig å utstede falske fakturaer, påpeker Fagerhaug.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er kun et utdrag av artikkelen som var trykket i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nummer 21. For å kjøpe denne utgaven, gå til www.buyandread.com