Strøm av korrupsjonstips til UD

Publisert: 9. februar 2010 kl 09.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Et klart flertall av disse sakene dreier seg om prosjekter som har vært finansiert over bistandsbudsjettet, skriver Bistandsaktuelt.

Utviklingsminister Erik Solheim (SV) mener at tallene ikke nødvendigvis gjenspeiler at korrupsjonen er økende, men at systemet for å fange opp korrupsjon rett og slett har begynt å virke.

- Det er som når myndighetene i et land tar kampen mot korrupsjon mer på alvor. Mer oppmerksomhet rundt temaet bidrar til mer bevissthet og at flere våger å varsle om sine mistanker, sier Solheim.

Sentral kontrollenhet i UD ble opprettet i 2007 og har som oppgave å sørge for at kontrollrutinene i Utenriksdepartementet er gode nok. De skal følge opp alle mistanker og anklager om mislighold av pengene som UD og Norad forvalter.

Kontrolldirektør Eirik Glenne understreker at selv om en sak er registrert av kontrollenheten er ikke dette ensbetydende med svindel.

- Derimot kan det være grunn til å spørre seg om økonomirutinene er gode nok til å forhindre at svindel forekommer, sier han.

Enheten har ferdigbehandlet 60 av de 172 sakene. Av disse ble åtte anmeldt til politiet. I 31 saker ble det reist krav om tilbakebetaling av norsk støtte, og til sammen er rundt 9,5 millioner kroner tilbakebetalt. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen