Straffegebyr til fiskeridirektørens eget selskap

Publisert: 10. desember 2009 kl 08.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

I tillegg varsles det straffegebyr mot et selskap der fiskeriministeren har eierinteresser.

Dette skjer samtidig med at Fiskeridepartementet revurderer forskriftene som skal regulere brudd på akvakulturloven.

Oppdrettsselskapet Bolaks, hvor fiskeridirektør Liv Holmefjord sammen med sine søsken eier 33 prosent av aksjene, er ilagt et straffegebyr på 5,6 millioner kroner for overproduksjon, ifølge Adressa.no.

Sivilombudsmann Arne Fliflet er i tvil om slike straffegebyr er i strid grunnloven, og har bedt direktoratet om å vurdere saken på nytt. Samtidig skal fiskeri- og kystdepartementet revurdere den tre år gamle «reaksjonsforskriften» som skulle gjøre det lettere å straffe brudd på akvakulturloven.

Dette arbeidet setter en annen gebyrsak i Fiskeridirektoratet på vent, en sak som inkluderer Flatanger Settefisk AS, hvor fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er medeier. Selskapet er varslet om et gebyr for å ikke ha meldt at lakseyngel hadde rømt fra deres anlegg, men bestrider dette selv. Behandlingen av saken er «frosset» inntil Berg-Hansens departement har gått gjennom reaksjonsforskriften.

Onsdag kveld gjorde Norges Miljøvernforbund det klart at de anmelder fiskeridirektør Holmefjord og Bolaks for overproduksjon av oppdrettslaks. Organisasjonen mener selskapet bevisst har brutt akvakultur- og dyrevernloven.

- Der ikke hyggelig at Bolaks har fått et straffegebyr på 5,6 millioner kroner, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord til Adressa.no. Utover det ønsker hun ikke å kommentere forhold rundt selskapet.

Saken fortsetter under annonsen