138335595_6_270.jpg

Stortingspensjonister skal granske seg selv

Publisert: 29. august 2008 kl 10.27
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Riksrevisjonens rapport der det hevdes at seks tidligere stortingsrepresentanter har fått utbetalt nesten 6 millioner kroner for mye i pensjon, skulle føre til full gransking.

Nå viser det seg at granskingen kun består i at 42 gullpensjonister selv får et brev fra Stortingets pensjonsstyre der de bes om å ta kontakt dersom «de er i tvil om reglene». Og: Det er fortsatt opp til hver enkelt å selv gi beskjed om de har tjent mer enn grensen på drøyt 430.000 kroner i året, skriver Dagsavisen.

Besynderlig

Korrupsjonsjegere og jurister er kritiske til hvordan landets lovgivende forsamling håndterer saken:

- Det er besynderlig og merkverdig hvordan våre øverste tillitsvalgte ikke tør underlegge seg større kontroll. Hensikten med et flomlys er jo å sikre at det ikke sås tvil om enkeltpersoner er berettiget til de goder de tilkommer, sier Jan Borgen i antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency International Norge til avisen.

Må forventes

Jussprofessor og ekspert på offentlig rett, Eivind Smith, er enig:

Saken fortsetter under annonsen

- I den situasjonen vi er i nå, må vi kunne forvente at man avkrever eller iallfall oppfordrer den enkelte til å legge fram nøkkelopplysninger om egen økonomi, ettersom de bruker fellesskapets midler, sier han.

Smith mener den enkelte pensjonsmottaker burde kunne svare for slike økonomiske forhold:

- Det som gjennomføres nå, er i hver fall ingen kontroll eller gransking, fastslår han.

Ikke mistenkeliggjøre

Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) som leder Stortingets pensjonsstyre sier at brevet er en del av granskingen, der alle blir gjort oppmerksomme på situasjonen.

- Vi kan ikke gå rundt og mistenkeliggjøre folk. Vi får se hva de svarer og hvor mange som svarer, sier Oppebøen Hansen til Dagsavisen. (©NTB)