StatoilHydro best i en dårlig klasse

Publisert: 29. mai 2008 kl 16.04
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Det sier lederen av det internasjonale sekretariatet i anti-korrupsjonsorganisasjonen Transparency International, Cobus de Swardt. Han var nylig i Oslo for å snakke om organisasjonens rapport om åpenhet i oljeindustrien, hvor 42 selskaper og deres virksomhet i 21 land er gått etter i sømmene.

Transparency International fokuserer på koblingen mellom fattigdom, åpenhet og korrupsjon, og forsøker å presse selskapene til å offentliggjøre det de betaler i lisenser og andre avgifter i de landene de opererer. Ved å gå ut med hva man betaler, og til hvem, gjør selskapene det lettere for opinionen i både vertslandene og i egne hjemland å slå ned på utbetalinger som er klart uregelmessige.

Betyr en forskjell

Dette gjør StatoilHydro i større grad enn de aller fleste andre, viser rapporten. Den tar for seg selskap for selskap, noe som innebærer et klart brudd med det som har vært Transparencys arbeidsform til nå. Tidligere har fokus vært satt på å påvirke synderne, ikke på å «henge dem ut».

- Utgjør StatoilHydros holdninger en forskjell i arbeidet med å bekjempe korrupsjon i land som Algerie og Angola?

- Helt klart ja. Den graden av åpenhet selskapet praktiserer er fortsatt ikke vanlig i bransjen, og betyr svært mye. Åpenheten fører til negative konsekvenser for dem som ønsker å motta penger under bordet. StatoilHydro har den beste praksisen av alle utenlandske selskaper i både Algerie, Angola, Venezuela og Azerbadsjan. De er best i hele klassen sammen med canadiske Talisman Energy, fastslår de Swardt.

Saken fortsetter under annonsen