Staten skal handle grønt

Publisert: 14. juli 2008 kl 19.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester for rundt 300 milliarder kroner hvert eneste år. Staten handler alene for 100 milliarder.
- Det gir oss en markedsmakt vi må bruke til å fremme miljøvennlige løsninger. Dette er en samfunnsdugnad alle offentlige virksomheter må delta i, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV).
Sammen med miljøvernminister Erik Solheim (SV) og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) har Røys sendt brev om miljøpåbudet til statlige virksomheter, KS, kommuner, fylkeskommuner og fylkesmenn.

Sparte penger

Saken fortsetter under annonsen

- Statlige virksomheter plikter å følge opp dette. Vi håper kommuner og fylkeskommuner vil gjøre det samme, sier statssekretær Wenche Lyngholm (SV) i Fornyings- og administrasjonsdepartementet til NTB.
Lyngholm mener Forsvarsbygg har gått foran som et godt eksempel på hvordan offentlige etater kan tenke grønt og spare både penger og miljøet.
- Ved å gå gjennom renholdsrutinene, kuttet Forsvarsbygg kjemikaliebruken med 60.000 liter i året. Dessuten ble forbruket av plastposer til avfall redusert med 86 prosent, noe som førte til 17,2 millioner tonn mindre avfall. Totalt ble renholdsbudsjettet redusert med 50 millioner kroner, sier Lyngholm.
- Det bør være mye å hente både når det gjelder hotelltjenester, kontormøbler, bygg og anlegg, renhold, klær og vaskeritjenester. Samtidig bør vi alle bli flinkere til å vurdere levetiden til nye ting vi skal handle inn. Altfor mye av det vi kjøper må kasseres etter kort tid, sier hun.

- Alle skal med

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) håper Kommune-Norge blir med på miljødugnaden.
- Staten skal sitte i førersetet, men vi vil legge til rette for at kommuner og fylkeskommuner følger opp. Forutsetningene for å lykkes med handlingsplanen er at alle virksomheter tar sin del av ansvaret, sier hun.
Miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener miljøbevisste forbrukere også er til gagn for næringslivet.
- Etterspørselen etter slike varer er sterkt voksende globalt. Miljøbevisste innkjøp i offentlig sektor kan bidra til et mer konkurransedyktig næringsliv i dette markedet, sier han.
Utgangspunktet for brevet fra de tre statsrådene er handlingsplanen for miljø- og samfunnsansvar i offentlige anskaffelser fra 2007. Direktoratet for forvaltning og IKT har ansvaret for å følge opp handlingsplanen. En faglig støttetjeneste skal etableres flere steder i landet for å gå virksomhetene råd og støtte.

(©NTB)