143733_1182525.jpg
Tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland (Sp) er ikke skyldig i grovt uaktsomt bedrageri, konkluderer Borgarting lagmannsrett.

Stangeland var ikke «grovt uaktsom»

Publisert: 30. november 2011 kl 09.43
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Stangeland ble dømt til 60 dagers fengsel i tingretten for grovt uaktsomt bedrageri. Han var anklaget for å ha mottatt gullpensjon fra Stortinget samtidig som han hevet fast lønn for konsulentarbeid, styrehonorar og hadde fri bil til en samlet verdi av 536.000 kroner.

Både Økokrim og Stangeland anket imidlertid saken til Borgarting lagmannsrett, som nå altså har frifunnet ham. Retten mener Stangelands opptreden samlet sett ikke kan karakteriseres som klanderverdig, slik tingretten kom fram til. Det er heller ikke grunn til sterke bebreidelser, heter det i dommen.

Enstemmig

«Riktig nok taler mye for at han for sikkerhets skyld – skriftlig eller muntlig – burde gitt fullstendige opplysninger om sine inntektsforhold» påpeker retten. Likevel mener retten Stangeland ga nok opplysninger til at pensjonsordningen burde ha konkludert med at inntektsgrensen var overskredet.

Kjernespørsmålet i ankesaken var om Stangeland opptrådte grovt uaktsomt eller ikke. Frifinnelsen i lagmannsretten er enstemmig.

Det var en svært lettet Magnus Stangeland (70) som mottok beskjeden om frifinnelsen.

– Det var som å bli ti kilo lettere og tjue år yngre, og å få skurkestempelet vekk ifra panna, sier han til NRK.

Saken fortsetter under annonsen

Særlig aktsomme

I retten argumenterte påtalemakten for at pensjonsordningen var sjenerøs og tillitsbasert. Statsadvokat Tarjei Istad merker seg at retten langt på vei følger påtalemaktens argumentasjon om at Stangeland og de andre stortingsrepresentantene derfor burde være særlig aktsomme når de oppga opplysninger om inntekt.

– Men det skal mye til for å være grovt uaktsom, og da kommer retten til at det ikke var så ille etter deres syn. Det er en konkret vurdering som kan slå begge veier, og som vi bare må ta til etterretning, sier Istad til NTB.

Riksadvokaten avgjør

Ifølge Istad blir det nå opp til Riksadvokaten å vurdere om saken skal ankes inn til Høyesterett eller ikke.

– Vurderingen vil gå på om lagmannsretten i så fall har lagt til grunn en for mild aktsomhetsnorm når det gjelder spørsmålet om grov uaktsomhet, sier Istad.

I samme sak ble Anders Talleraas (H) dømt til et halv års fengsel for grovt uaktsomt bedrageri. Han har også anket saken og skal møte i retten i januar. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen