138339292_0835b.jpg
Hydro bygger verdens største aluminiumsverk i Qatar. Der er det fagforeningsforbud og de ansatte får betalt ned til seks kroner i timen. Regjeringen har ikke bestemt seg for hvordan den vil reagere overfor Hydro.

Spydspiss for et anstendig arbeidsliv

Publisert: 3. oktober 2008 kl 13.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Norsk næringsliv beveger seg i stor fart inn i land milevidt fra våre etiske standarder. Telenor er avslørt for omfattende bruk av barnearbeid og alvorlige ulykker i Bangladesh, Hydro for å betale tusenvis av arbeidere luselønn i Qatar der folk ikke får fagorganisere seg. Begge har staten som dominerende eier.

Samtidig går regjeringen nå høyt på banen og vil gjøre Norge til en spydspiss i arbeidet for et anstendig arbeidsliv ute.

- Norge går foran i kampen om et anstendig arbeidsliv globalt. Slik ordla arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen seg da regjeringen frontet konferansen «Decent work, a key to Sosial Justice» sammen med ILO (International Labour Organisation - se faktarute til høyre), LO, NHO og Financial Times nylig.

Rød-grønne statsråder sto i kø for å overby hverandre med løfter om hvordan Norge skal bane vei for et anstendig arbeidsliv verden over:

- Norge er trolig det første land i verden som etablerer en strategi for å styrke innsatsen for arbeidstakerrettigheter på global basis, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre.

100 millioner kroner ble bevilget til ILOs arbeid.

Høyt på banen

Saken fortsetter under annonsen

Strategiplanen som regjeringen etablerer er omfattende. Anstendige arbeidsforhold i alle land skal opprioriteres i utenrikspolitikken, handelspolitikken gjennom handelsavtaler og i bistandspolitikken. Kontrollen med at reglene følges skal styrkes, blant annet ved at vårt arbeidstilsyn samarbeider med arbeidstilsyn i andre land.

Og ikke minst forutsetter den et aktivt engasjement av norsk næringsliv. Næringslivet skal binde seg til å følge ILOs kjernekrav til et anstendig arbeidsliv, som innebærer fri fagforeningsrett, forbud mot barnearbeid, diskriminering og tvangsarbeid.

- Norsk næringsliv er svært viktig for å få gjennomført strategien, sier statssekretær Jan-Erik Støstad i arbeids- og inkluderingsdepartementet.

I ekspressfart ut

Bedriftene er på full fart ut i verden, vekk fra norske høylønnsregninger og lovfestede tariffregimer med detaljerte krav til ordnet arbeidstid og sikre arbeidsforhold.
Ingen har tall på hvor mange norske selskap som har etablert virksomhet i utlandet. Ifølge John Rogne i Innovasjon Norge hadde norske selskaper direkteinvesteringer i utlandet for 764 milliarder kroner i 2006. De største investeringene er i Europa. Asia har likevel den største veksten, med investeringer på 112 milliarder kroner i 2006 og bare sju milliarder kroner åtte år tidligere.
Tall fra Innovasjon Norge viser at rundt 1500 selskaper har etablert virksomhet i utlandet, mange i land med elendige arbeidsforhold og grove brudd på menneskerettighetene.

Staten foran i minefelt

Ikke minst de tunge selskapene der staten har store eierdeler ekspanderer voldsomt ute. Telenor fester grepet i Bangladesh, Pakistan, Russland, og Ukraina, Statoil satser i et av verdens største diktaturer, Turkmenistan, Hydro gjør sin største satsing noensinne i araberstaten Qatar. Der fagforeninger er forbudt.

Saken fortsetter under annonsen

Nær 150 land har ratifisert konvensjoner for organisasjonsfrihet og forbud mot barnearbeid. ILO presser på for at flere skal gjøre det. Men verken Kina, Bangladesh, Qatar eller andre land der norske selskaper er sterkt representert har ratifisert konvensjonene regjeringene vil selskapene skal følge.

- I tillegg er det nok slik at mange av landene som har ratifisert ILO-konvensjonene ikke følger opp i praksis, sier informasjonsmedarbeider Dis Bøhn i LO.

Også regjeringen er innforstått med at det kan bli vanskelig å nå målet om anstendige arbeidsforhold der norske selskap velger å etablere seg.

- Det er et dilemma, sier næringsminister Sylvia Brustad.

Hun sier hun har stor tiltro til strategiplanen, men ser likevel at det blir vanskelig å gjennomføre strategien i land som ikke har regler mot barnearbeid, fagorganisering og tvangsarbeid.

factbox_33
søn 20.02.2022 23:47
ILO